Кога съдия-изпълнител може да влезе в нечие жилище


Кога съдия-изпълнител може да влезе в нечие жилище
30 Януари 2014, Четвъртък


Може ли съдия-изпълнител да влезе в жилището, където живея и което е собственост на сина ми? Практически аз нямам никаква собственост.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Може ли той (синът ми) да не го допусне в дома си?
Според Конституцията на Република България частната собственост е неприкосновена.
Христо Дойчев,
с. Осетеново

Съдия-изпълнител може да влезе в жилището, което обитавате, макар собствеността върху него да принадлежи на сина ви. Изпълнителният способ в този случай е опис на движими вещи в дома на длъжника. Това, че жилището принадлежи на сина ви, а не е ваша собственост, не е пречка да се извърши опис на движимите вещи, които са ваша собственост. Законът не се интересува от това чия собственост е жилището, а чия собственост са вещите в него. Тъй като вие сте посочили това жилище като ваш постоянен адрес, затова и се предполага, че вещите в него са ваша собственост.

Съгласно чл. 465 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) съдебният изпълнител описва посочената от взискателя вещ само ако се намира във владение на длъжника, освен ако от обстоятелствата е явно, че вещта принадлежи на друго лице. Ето защо, за да не бъдат отнети притежаваните от сина ви вещи, трябва да бъде доказано, че те не са ваша собственост. Това може да стане чрез представяне на фактури, гаранционни карти и др. Ако не притежавате документи, чрез които да докажете, че движимата собственост не е ваша, те ще бъдат описани.

Съгласно чл. 435, ал. 4 от ГПК трето лице (какъвто е синът ви в случая) може да обжалва действията на съдебния изпълнител само когато изпълнението е насочено върху вещи, които в деня на запора, възбраната или предаването, ако се отнася за движима вещ, се намират в негово владение. От владението се прави извод за собствеността и се дава възможност на трето лице да обжалва. Жалбата се уважава, ако се установи, че вещта не е била собствена на длъжника при налагане на запора или възбраната.

Съгласно чл. 435, ал. 2 от ГПК може да обжалвате постановлението за глоба и насочването на изпълнението върху имущество, което смята за несеквестируемо, отнемането на движима вещ или отстраняването му от имот поради това, че не е уведомен надлежно за изпълнението, както и постановлението за разноските.

Вещите, които не могат да ви бъдат отнети, се наричат несеквертируеми вещи. Съгласно чл. 444 т.1 от ГПК „Изпълнението не може да бъде насочено върху вещи за обикновено употребление на длъжника и на неговото семейство, посочени в списък, приет от Министерския съвет”. Ако желаете да намерите наредбата, ви съветваме да посетите интернет страницата на МС.
Синът ви може да не допусне съдия-изпълнителя в дома си, но по този начин ще извърши закононарушение, за което ще бъде санкциониран.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки