Кмет се опълчи на ДПС


Кмет се опълчи на ДПС
Запечатаните обекти не отговарят на проектите, с които са били регистрирани
20 Септември 2013, Петък


Георги Иванов издаде заповед за запечатване офиса на мюфтийството в Хасково. Имамите ползвали част от Ески джамия за нерегламентирана търговия с храни

Автор: Христо Христов

Кметът на Хасково Георги Иванов запечата със своя заповед офиса на районното мюфтийство и още 3 търговски обекта под Ески джамия в центъра на областния град, също стопанисвани от религиозната институция. Забраната за достъп в помещенията е от 5 септември и в момента важи в пълна сила.

Причината за ограничителната мярка е, че от Мюсюлманско вероизповедание пуснали в имота си дюнерджии под наем, които пък от своя страна приготвяли храна на място, без да имат необходимите за целта разрешения от Агенцията по храните и от регионалната здравна инспекция.
Запечатаните обекти не отговарят на проектите, с които са били регистрирани в общината. Например, в документите е записано, че офисът на мюфтийството всъщност е „кафе-аперитив“.

Закусвалните пък се водят като офис помещения. Местната администрация не е била уведомена за тази промяна на предназначението им.
„Наскоро научихме, че част от стаите са преобразувани в кухни,  скалъпени без да се спазват и най-елементарни мерки за безопасност. Какво правим, ако гръмне например газова бутилка? Тогава ще започне да се търси вина в общината, че си е затваряла очите пред нередностите, извършвани от мюфтийството“, обясни пред медиите мотивите си да издаде подобна заповед Георги Иванов.

На запечатаните обекти е спрян и токът като превантивна мярка да не могат търговците или пък имамите да влязат и, въпреки забраната, да подновят дейността си.
От лепенките по вратите ясно се вижда, че основанието за затварянето е чл. 223 ал.1 т. 7 от Закона за устройство на територията. Той гласи, че кметът на общината има право да забрани достъпа до обекти, които не се ползват по предназначение.
Или както е в случая - офиси се използват за търговски обекти, а бивши търговски обекти се ползват за офиси. За да се въведат в експлоатация по новото предназначение, е необходимо разрешение от главния архитект.

Докато трае евентуалното одобрение, собствениците на обекта нямат право да го ползват, категоричен е законът.
Дори и да има висящ проект за смяна, това не отменя вината на мюфтийството, че ползват обекта не по предназначение, коментираха от отдела за строителен контрол в общината. Затова мюфтийството също ще отнесе санкция.

Стана ясно, че имамите обжалват кметската заповед в Хасковския административен съд. Първото заседание е било отложено заради неявяване на представител на общината.
Следващите заседания са насрочени за 24 и 26 септември. От кметството са категорични, че обектите ще останат затворени, докато не се представят проекти, които да отговарят на изискванията.
Потърсихме за коментър и мюфтията Басри Еминефенди, но той не отговаря на мобилния си телефон. За сметка на това пък областният лидер на ДПС и депутат от Хасково Мехмед Атаман заплаши, че ще иска обяснение от Георги Иванов.

Иванов е четири мандата кмет на Хасково. За пръв път е избран за градоначалник през 1999 г. като кандидат, издигнат от СДС. На последните местни избори през 2011 г. номинацията му не бе от партийна листа, а от инициативен комитет. Досега Георги Иванов имаше няколко сблъсъка с правосъдието. Прокуратурата го обвини за подкуп и умишлена безстопанственост. Кметът обаче бе оправдан от всички съдебни инстанции.


Георги Иванов С лепенки бе запечатан офисът на районното мюфтийство и още 3 търговски обекта под Ески джамия в центъра на Хасково

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки