По-доброто лице на Правец


По-доброто лице на Правец
Малко известното му хоби – Павлин е и запален пчелар
11 Септември 2011, Неделя


Стереотипите са неотменна част от българското ежедневие. Свикнали сме да възприемаме определени имена на градове

Автор: Пролетина Николова nikolova@desant.net

и области с нещо, което от дълги години се е наложило като определящо за тях. Достатъчно е само да споменем “Столипиново” и в съзнанието ни изниква не най-красив образ. Или Дупница, която всички свързват с рекет и насилие.

Кажем ли пък Правец, сещаме се за селски хитреци и тарикати. Правец е малко градче, но всеки българин е в състояние веднага да изреди поне три имена, които нацяло се вписват в това описание: Тодор Живков, ортакът му Васил Златев, десетилетия останал несменяем като комунистически кмет на градчето, синът му Валентин, който бодро крачи по стъпките на баща си и узурпира милион след милион и политик след политик.

Там обаче живеят и други – млади хора, които са си поставили за цел да променят представата за града си като за средище на посредствеността и шуробаджанащината. Хора, които не се движат със свита бодигардове и които не лягат и стават с мисълта как да прекарат съгражданите си, за да добавят по още някоя шумоляща пачка към тлъстите си банкови сметки.

От няколко години в Правец има алтернатива. Нейното лице е младият, образован и съвсем земен Павлин Цветков. Дори не е за вярване, че такива хора живеят на това място. Павлин е завършил публична администрация и политически отношения в Атинския университет в Гърция.

Работата му е свързана с юридическа помощ и обществена подкрепа при търсенето и защитаването на правата на гражданите пред местната и държавната власт. Той има всички данни да живее и работи на Запад или поне в някой голям български град, където да гради кариера, подобно на много други свои връстници. Но, след като се дипломира, Павлин се върна в родния Правец, защото голямата му мечта е да види своите съграждани наистина свободни.

Свободата в Правец, уви, все още се крие някъде по ъглите на малките улички. Дори 20 години след официалното обявяване на демокрацията, хората в този град са все така наплашени, защото някогашните комунистически велможи все още са ги оплели в смъртоносна хватка и никак не се канят да се оттеглят.

Точно затова Павлин и неколцина негови съмишленици създадоха преди няколко години сдружението Гражданска инициатива за Правец, което като трън в очите боде и не дава мира на окопалата се във властта номенклатура.

В Правец проформа има много партии.
Тук имат структури и БСП, и ГЕРБ, и кой ли не. Реално всички те работят в една насока – как най-разнообразно да обслужат интересите на местната фамилия Златеви. Това е причината целият медиен, финансов и властови ресурс на уж различните партии да е ангажиран в кампания за дескридитация на тези, които са срещу статуквото – Павлин и съмишлениците му.

Но пък Цветков съвсем не мисли да им се дава без бой. Той основа и Сдружение за насърчаване на гражданската активност, чиято цел е да предложи демократична алтернатива на целия регион, обхващащ още Етрополе и Ботевград.

Павлин подготви устава и цялата документация за регистрация на сдружението “За чиста природа” в Трудовец, което се обяви против изграждане на регионалното депо в землището на селото.

Но за да се помогне на хората, не са достатъчни само гражданската активност и обществената дейност. Политическите институции трябва да се освободят от тези, които са ги узурпирали, за да ги ползват за користни цели.

Докато по върховете в Правец и региона са хората на фамилия Златеви, тази част от България ще продължава да живее в миналото.

Ето защо на предстоящите избори най-патриотичната партия - Национален фронт за спасение на България, реши да се довери на Павлин Цветков и да застане зад кандидатурата му за кмет на община Правец. В негово лице хората там най-сетне ще имат човека, с когото да се гордеят и когото заслужават.

Кмет, който ще знае няколко чужди езика и който достойно ще превърне Правец от града на комунистическите велможи и тарикати в едно прекрасно място за живеене, където властта ще служи на хората, а не обратно.

“Много е изнурително да живееш и работиш в град, управляван от Златеви. Но пък точно затова си заслужава. Моите съграждани имат правото най-сетне да се почувстват свободни жители на демократична държава, което шепа клакьори се опитват да им отнемат. Аз вярвам, че Правец го очакват добри дни”, споделя с усмивка Павлин.


Павлин Цветков Щастлив момент от връчването на дипломите – младият политолог в компанията на приятелката и на родителите си

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки