Изложба представя в Бургас Македония в европейската етническа картография


Изложба представя в Бургас Македония в европейската етническа картография
08 Юли 2024, Понеделник


Тя включва табла с десетки етнографски карти

Автор: Десант

На 15 юли в 18:00 ч. в Културния дом на НХК в Бургас, площад „Тройката“ проф. Иван Илчев, ръководител на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, ще открие изложбата Македония в европейската етническа картография (средата на XIX в. – Балканските войни 1912 – 1913 г.).

Тя включва табла с десетки етнографски карти, най-вече на европейски картографи, но са включени и карти на автори от балканските страни, показващи разнопосочните им стремежи на полуострова. Посветена е на 120-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание и 180-годишнината от публикуването във Страсбург на създадената от българина Александър х. Руссет „Карта на сегашная Болгария, Тракия, Македония и на прилежащите земи“.

Организаторите на изложбата не са търсили неизвестни карти, а само такива, които са публикувани в периодичния печат, в широко разпространени памфлети и в училищни атласи, тъй като те оказват силно въздействие върху обществените настроения и позволяват да се проследи какви са били основните нагласи към централната част на полуострова през периода средата на XIX в. – Балканските войни 1912 – 1913 г.

Изложбата досега е показвана в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Националния исторически музей, Регионалната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив и столицата на Републиката Северна Македония, Скопие.

В края на септември тя ще бъде експонирана и в Регионалния исторически музей в Стара Загора. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки