Съюзът на парамедиците в България подготви проект за приравняване на обучението по европейски стандарт


Съюзът на парамедиците в България подготви проект за приравняване на обучението по европейски стандарт
08 Юли 2024, Понеделник


Той решава един от най-сериозните проблеми у нас – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят тези кадри

Автор: Десант

На 8 юли се отбелязва Международният ден на парамедиците. На тази дата се чества годишнината от рождението на Доминик-Жан Лари, човекът, често наричан „бащата на съвременните линейки“.

Тази година темата на световния ден е „Разликата, която правим“. Тя подчертава огромното въздействие, което парамедиците оказват всеки ден по света – от различни спешни случаи до спасяване и евакуация при бедствия, аварии и катастрофи и осигуряване на необходимата грижа за пациенти и пострадали при инциденти, в различна среда и обстановка на работа.

Парамедиците у нас наброяват около 2000. Те притежават различна степен на професионална квалификация.

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове.

Европейският проект е по идея на бившия президент на общността Джим Конъли и включва еднакви хорариуми, дисциплини и практически занятия, както и уеднаквяване на изискванията относно годишна атестация с възможност за продължаващо обучение на всички работещи в спешна медицинска помощ. В него са заложени задължителни часове по анатомия, физиология, асистиране при реанимация и интензивно лечение, фармакология.

В част от обучителните центрове в България часовете са малко, а практическите – съвсем недостатъчни.

„За съжаление има примери за изучаване на дисциплини, които натоварват програмата, но нямат никакво отношение към качествената подготовка на парамедиците. Например: икономика, предприемачество, информационни технологии. Учи се устройство на компютъра, Word, Excel и търсене в Google. Има чужд език, вместо латински с медицинска терминология. Тези предмети трябва да бъдат заменени със специфична професионална подготовка или повече практически занятия“, коментира Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

В образователната степен „професионален бакалавър“ например е задължително спешните случаи да бъдат разделени на модули – сърдечносъдова система, неврология, токсикология и т.н., а не да се изучават общо.

Друг пропуск еи, че няма никакви практически часове за изучаване на комуникация със системата на Регионалния координационен център, както и различните системи в линейката.

Изготвеният проект обобщава всички необходими занятия и скоро ще бъде представен на висши училища, обучителни центрове и институции.

Всеизвестен е фактът, че както у нас, така и по света парамедиците са изключително полезни в спешна помощ, спасителни и доброволни формирования, при бедствия, аварии и катастрофи с множество пострадали. Те работят рамо до рамо с полиция, пожарна безопасност и военни.

В редиците на тези специалисти у нас има представители на всички тези подразделения на професията. По думите на  Ива Пехливанска, работи се и по организирането на допълните обучителни и демонстрационни програми за обмяна на опит.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки