Отказът на таксиметровите шофьори да връщат ресто, защото нямали дребни, е нелоялна търговска практика


Отказът на таксиметровите шофьори да връщат ресто, защото нямали дребни, е нелоялна търговска практика
Снимката е илюстративна
08 Юли 2024, Понеделник


Става дума за случаите, в които има повторяемост на това поведение от страна на един и същи водач или таксиметрова компания

Автор: Десант

Отказът на таксиметровите шофьори да връщат ресто на клиентитe с аргумента, че нямат дребни, може да бъде разгледано като нелоялна търговска практика. Това обясни основателят на „Ние, потребителите“ Габриела Руменова в ефира на Радио Фокус. Тя уточни, че става дума за случаите, в които има повторяемост на това поведение от страна на един и същи водач на такси или на таксиметрова компания.

Руменова се позова на Закона за защита на потребителите и подчерта, че всеки търговец трябва да изпълнява своята дейност професионално и добросъвестно.

„В конкретния случай това означава шофьорите да са си набавили достатъчно количество монети и банкноти, за да имат възможност във всеки един момент да връщат на клиентите си точно толкова, колкото им дължат. Те ежедневно упражняват тази дейност, имат представа хората с какви пари идват, какво им връщат. Ако се наложи, периодично може допълнително да се снабдяват с още“, коментира тя.

Според нея, при повече жалби Комисията за защита на потребителите би следвало да разглежда тези случаи за евентуално наличие на нелоялна търговска практика, която да бъде санкционирана и забранена. Другата компетентна институция, към която хората могат да се обръщат, е ИА „Автомобилна администрация“. А при ескалиране на ситуацията да се звъни на 112 или на полицията.

„Но най-сигурният коректив на дейността на търговците, най-голямата санкция идва от клиента“, изтъкна Руменова и призова хората да дават отпор на подобни практики.

„Независимо от мотива на потребителя да ползва таксиметрова услуга – бърза, търси комфорт или друго, той трябва да я получи със съответното качество и коректност. Апелирам към всички, когато им се дължи ресто, а с едно или друго обяснение то не им се връща, да настояват в диалог с шофьора това да се случи, да го предупредят, че иначе ще информират таксиметровата компания и ще сезират отговорните институции, а при необходимост - действително да го сторят“.

Руменова препоръча също така да се правят снимки с данните за името на водача на автомобила и номера му, за да може после, заедно с евентуално издаден касов бон, да се приложат към официална жалба.

„Когато клиентите информират фирмата, а контролните органи извършат необходимите проверки, ще се разбере и дали това е практика на отделния шофьор или политика на компанията“, добави експертът.

И разказа и за друга некоректна практика на таксита – след като чуят адреса, посочват твърда сума и ако клиентът не приеме, отказват да го закарат. Така постъпва и водачът на следващото такси.

„Ето затова е важно потребителите да не се съгласяват с никакъв вид практики, които им се струват нечестни, съмнителни и незаконни, да ги парират с поведението си.“

Тя препоръча пазарът на таксиметровите услуги да бъде подложен на специален мониторинг, тъй като по думите и не всички компании и шофьори са некоректни, а изрядните също като потребителите страдат от нелоялните практики на недобросъвестните.

„Институциите трябва да бъдат чувствитени към проблемите на потребителите и да прилагат всичките си правомощия и цялата строгост на закона, за да установяват нарушенията, да ги санкционират и забраняват. Ако не го правят, а гражданите са активни до един момент, те ще спрат да бъдат такива, след като виждат, че няма адекватна реакция“, каза още Руменова. 

Според нея би могло да се помисли дали не са необходими законодателни промени в общия закон или в специален, така че шофьорите на таксита да бъдат задължени да разполагат с достатъчна наличност на монети и банкноти за връщане на ресто и/или пък абсолютно всички да приемат безкасови плащания.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки