„Грийнпийс“: Критична е нуждата от създаването на строго защитени морски зони в Черно море за опазването му


„Грийнпийс“: Критична е нуждата от създаването на строго защитени морски зони в Черно море за опазването му
Снимката е илюстративна
04 Юли 2024, Четвъртък


Морските резервати водят до по-чисти и бистри води и по-богати рибни ресурси, сочи доклад, създаден заедно с учените от Института по океанология на БАН

Автор: Десант

„Грийнпийс“ – България публикува доклад, създаден заедно с учените от Института по океанология на БАН, който подчертава критичната нужда от създаването на строго защитени морски зони в Черно море с цел ефективното опазване на живота в него.

За да запознае широката публика с красотата на биоразнообразието, което се крие под морската повърхност, организацията създаде специална интерактивна страница „Живо Черно море“.

Благодарение на илюстрациите на Надежда Каридова от Студио „Пънкт“, всеки може да се гмурне под вълните и да се срещне с най-емблематичните черноморски бозайници, риби, миди и растителен живот. С това от „Грийнпийс“ – България целят да насочат общественото внимание  към рисковете, пред които е поставен балансът в тази крехка екосистема.

Заплахите, които пораждат нуждата от създаване на защитени зони в Черно море, са: прекомерния улов, нерегламентираното тралене, унищожаването на редки местообитания, замърсяването, еутрофикацията, големите газови индустриални проекти и други.

Въпреки тези предизвикателства, природата има способността да се възстановява, стига да й се предостави необходимата подкрепа. В България създаването на строго защитени зони или морски резервати е жизненоважна стъпка към това възстановяване.

Морските резервати водят до по-чисти и бистри води, богати рибни поколения и по-ефективна защита от вредни риболовни практики. Строго защитените зони помагат за цялостното здраве на морето, като увеличават четирикратно броя на рибите и другите морски организми дори извън границите на зоната.

Организацията стартира петиция за създаване на първия изцяло морски резерват в България; за международно сътрудничество относно опазването на Черно море; и за строга защита на поне 10% от Българското Черноморие до 2030 г.


В категории: Анализи , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки