Изложба в Бургас разказва за пафтите като вселена от знаци


Изложба в Бургас разказва за пафтите като вселена от знаци
Снимка: РИМ-Бургас
03 Юли 2024, Сряда


Експозицията е на русенския музей и ще гостува край морето до края на октомври

Автор: Десант

Пафтите са част от традиционното облекло и като всяко нещо в системата на фолклорната култура имат своя специфична роля и значение. За тях това лято край морето ще разказва изложбата „Пафтите – вселена от знаци“ на русенския Регионален исторически музей, която гостува в бургаската етнографска експозиция на ул. „Славянска“ 69. На първия етаж в някогашната Бракалова къща ще бъдат представени над тридесет образци на ювелирното изкуство.

Стойността на пафтите определя металът, от който са изработени – злато, сребро, мед, месинг. Но истинската им същност, когато на са колана, е не само да предпазват, но и да разказват истории за начина, по който предците ни са възприемали света посредством изображенията върху тях. Небесните тела – слънце, луна, звезди, религиозни символи, митологичното световно дърво, растения и животни от вълшебните приказки и обредните песни, храмове, ангели, светци или предмети-знаци определят богатата палитра от послания за архетипни модели на мислене.

Пафтите са и знак за социално положение – неомъжените жени не могат да носят това украшение, а монахините не могат да слагат чифт пафти.

Характерни като коланни украшения за цялата територия на Османската империя, в границите на българското етнично землище, пафтите разказват собствено българската ни картина за света и порядъка в него.

Изложбата ще гостува в морския град до края на октомври и може да бъде разгледана всеки ден от 10:00 до 19:00 часа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки