До Долината на тракийските царе и други забележителности в района на Казанлък може да се стигне с велосипед


До Долината на тракийските царе и други забележителности в района на Казанлък може да се стигне с велосипед
Снимката е илюстративна
01 Юли 2024, Понеделник


Новоизградени велоалеи отвеждат посетителите до тракийските гробници и различни туристически и културни обекти

Автор: Десант

Новооткритият Археокомплекс „Долината на тракийските царе” кани посетителите да разгледат Долината на тракийските царе с велосипед и направят с него вълнуваща велообиколка на всички туристически и културни обекти в района на Казанлък.

Колело може да се наеме и от атракциона и по новоизградени велоалеи да се стигне до тракийските гробници в района - шедьоври на монументалното изкуство на древността, както и да се отиде до Казанлък, за да се разгледат неговите различни културни и туристически обекти. 

Ето и няколко примерни веломаршрутни дестинации:

Казанлъшката гробница

Открита през 1944 г., Казанлъшката тракийска гробница е един от първите български паметници, включени в Списъка на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Уникалният стил и майсторство на художниците на стенописите в нея я превръщат в един от шедьоврите на тракийското изкуство и на античното културно наследство.

Могила „Голямата Косматка”

Една от най-внушителните тракийски гробници в България, в която археологът Георги Китов открива над 80 предмета с висока научна и художествена стойност, сред които и бронзовата глава на одриският владетел Севт III - основателят на древният град Севтополис.

Могила „Шушманец”

Храмът в могилата Шушманец е открит през 1996 г. Пластичната украса от полуколони и пиластри отразява религиозните и философски представи на траките за строежа на света. Уникалното й архитектурно решение я прави една от най-представителните произведения на тракийската архитектура.

Гробоно-култов комплекс „Оструша”

С плановото си решение, архитектурни особености, олихромна украса и находки, “Оструша” се нарежда сред най-представителните паметници на тракийската надгробна и култова архитектура от края на IV в. пр. Хр. Състои се от шест помещения, а таванът на гробната камера е касетиран, като във всяка от 36-те касети са нанесени изящни стенописи. Сред тях най-добре е запазено изображение на женска глава в профил.

Могила „Хелвеция”

Гробницата датира от края на IV в. пр. Хр. Стените на коридора са от ломени камъни, а стените и подът на двете помещения са измазани с фина бяла хоросанова мазилка, върху която са нанесени хоризонтални и вертикални жлебове, сякаш стената е изградена от големи мраморни блокове. Входът към камерата се затваря с двукрила касетирана каменна врата с механизъм за заключване от вътрешната страна.

Могила „Грифоните”

Гробницата датира от IV в. пр. Хр. и се състои от дълъг коридор и две камери. Има представителна фасада с украса от два пиластъра и релефен фронтон, рамкиращи входа. Входовете към преддверието и куполната камера са се затваряли с двукрилни каменни врати, а кръглата камера е покрита от изящно построен купол. Подовете на двете помещения са от гранитни плочи, измазани с мазилка.

В Казанлък велотуристите ги очакват един от най-богатите исторически музеи в страната, Музеят на розата, Художествената галерия, Литературно-художествен музей „Чудомир“, Музей „Ахинора”, Къща-музей „Дечко Узунов“, Къща-музей „Ненко Балкански“, Етнографски комплекс „Кулата“, Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства и много други. 

От Археокомплекса може да се закупи и пакетен билет за посещение на туристическите обекти. На разположение за туристите са 50 велосипеда, които могат да бъдат наети на час или за цял ден.

Археокомплексът „Долината на тракийските царе“ работи всеки ден от 9 ч. до 19 ч. през лятото и от 9 до 17 ч. през зимата и разполага с безплатен паркинг за автомобили, автобуси и велосипеди.

Цената за посещение  е 8 лв. и 4 лв. за ученици и студенти, а билети могат да бъдат закупени и онлайн ТУК.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки