Фестивал ще съживи старозагорския парк „Бедечка“ за няколко дни, за да покаже другия възможен живот на мястото


Фестивал ще съживи старозагорския парк „Бедечка“ за няколко дни, за да покаже другия възможен живот на мястото
Снимка: Община Стара Загора
20 Юни 2024, Четвъртък


Пожарна кола за децата, концерти с любими звезди, детски работилници, фермерски базар, куклен театър, сапунени балони, жонглиране и огнено шоу са само част от богатата програма на Бедечка фест

Автор: Десант

В началото на лятото Стара Загора ще се превърне в атрактивна фестивална дестинация с алтернативния Бедечка фест.

Повече от 40 щанда и детски работилници за екология, наука и изкуство ще заемат местата си от петък и плътно до неделя вечер в южната част на парка, станала известна с гражданските протести срещу застрояването й.

В събитието ще се включат и старозагорските пожарникари, които на 22 юни ще разположат една от пожарните коли за децата. В същия ден от „Зелени Балкани“ ще пуснат на свобода излекувани бедстващи птици. Ще има куклен театър, сапунени балони, жонглиране, огнено шоу и много други.

Мястото е основно декорирано и артистично осветено от „Реките на града“, които идват специално и ще предложат и диджейска програма във вечерите на петък и събота.

В цели три фестивални вечери от основната сцена градуса на настроението ще вдигат изпълненията на Уикеда, Cool Den, NDOE, X-R@Y, оркестър „Невидено“, Djankobrat, Кота 0, Дует Ша-Ша, Required* и Нормално. Изпълнителите и групите са над 16. Включва се и танцовото училище Dem Divas, както и огненото шоу Circo MiSirCo ON FIRE, а в неделя ще звучат и фолклорни напеви.

Междувременно старозагорският драматичен театър ще направи специална игра с публиката, която ще може да се подкрепи с вино, бира, коктейли, храна и какво ли още не.

Фестът със знаковото име „На зелено“ се организира за втора година от Творческия колектив „На улицата“. Събитието е безплатно, движено е главно от доброволци с помощта на партньори и най-вече на Община Стара Загора. Целта е суровият пейзаж на парк „Бедечка“ да се съживи за няколко дни и да се покаже другият възможен живот на мястото.

И тази година там ще има базар с природни продукти. В събота и неделя ще е отворен специално местният Музей на бирата, а в неделя ще има познавателна разходка в друг голям старозагорски парк - „Бранителите на Стара Загора“.

От събота вечер до неделя вечер има няколко колоездачни и бегови трасета с такса за участие, включително 21-километрово трасе до емблематичните старозагорски исторически могили. Те се намират насред лавандулово поле, специално цъфнало за случая.

А в неделя вечер идва хакатон за опазване на речните води, с подкрепата на Обществения дарителски фонд, както и екологично аматьорско кино заедно с посланията на кампанията срещу замърсяване с цигарени фасове „Промени картинката“.  

Специална част от феста ще са дървопластиките по програмата „Изкуство НА ЗЕЛЕНО“, които ще останат в парка. Изложбата на открито е в събота вечер, а изработката ще тече няколко дни пред очите на старозагорци.

Мостовете на реката пък вече придобиха съвсем нов вид - с артистична декорация в синхрон с миналогодишните графити. В събота ще има и мащабно почистване на река Бедечка, след като през последните месеци вече имаше няколко акции.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки