Археолозите от бургаския музей набират доброволци за тазгодишните разкопки на крепостта Русокастро


Археолозите от бургаския музей набират доброволци за тазгодишните разкопки на крепостта Русокастро
Снимка: РИМ-Бургас
19 Юни 2024, Сряда


Вижте какви са условията за работа там

Автор: Десант

На 1 юли ще започнат тазгодишните археологически проучвания на крепостта Русокастро. Поради огромното количество работа, която предстои да се извърши, от археологическия екип търсят доброволци, които да се включат в изкопните работи. 

Това лято предстои да продължи проучването на северозападната крепостна стена на средновековния град с прилежащите й кули. 

Крепостта е в голяма степен социализирана и има изградена прекрасна инфраструктура, така че е лесно достъпна с лек автомобил.

Доброволците трябва да имат навършени 18 години. Ако все още не са пълнолетни, трябва да са с придружител. 

Всеки от тях трябва да си носи достатъчно количество вода и храна, да носи шапка и да е с удобни и стабилни обувки. На място ще бъдат раздавани предпазни ръкавици. Хора с чувствителна кожа да предвидят плажно масло или слънцезащитен лосион. Страдащите от алергия пък – да си носят противоалергични средства, тъй като обекта е сред природата и наоколо има пчели, оси и други насекоми, а по скалите често пълзят пепелянки и смокове, поради което трябва да се внимава къде се стъпва.

Археолозите предупреждават, че работата е тежка и основно включва пренасяне на камъни и копаене с кирка.

За всякакви въпроси като работно време и други подобни, можете да се обърнете към Красимира Стоянова – археолог в РИМ – Бургас, и член на проучвателския екип, e-mail kstoyanowa98@gmail.com Тел. 0882 70 49 79.

Разкопките за поредна година се финансират от Община Камено и се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас, под ръководството на директора на институцията д-р Милен Николов.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки