В НПТМ ще открият обновения демонстрационен кабинет по физика


В НПТМ ще открият обновения демонстрационен кабинет по физика
17 Юни 2024, Понеделник


Създадена е привлекателна среда, която не само свързва миналото с бъдещето, но и насърчава ученето и изследването чрез практически експерименти и интерактивни дейности

Автор: Десант

На 24 юни, от 11:00 ч. в Националния политехнически музей (НПТМ) в София ще бъде открит изцяло обновеният демонстрационен кабинет по физика и прилежащия към него специализиран детски кът.

Реновираното пространство обединява две идейно свързани, но автономно независими зони.

Първата е предназначена за самостоятелни (hands-on) занимания и е подходяща не само за деца и ученици, но и за семейна и друга публика. В нея посетителите не просто ще играят, а и ще учат, докато експериментират с популярни за времето си уреди като мзорзов апарат, стереоскоп, стробоскоп, както и с различни механични и интерактивни инсталации, които интригуват ума и предизвикват любопитството.

Като фокусна точка в интериора, върху стените графично са изобразени историите за живота и дейността на двама бележити български учени - акад. Иван Гюзелев (24 юни 1844 г. – 6 октомври 1916 г.) и проф. Елисавета Карамихайлова (3 септември 1897 г. – 24 април 1968 г.) – личности, изиграли значителна роля за интегрирането на практическите експерименти в образователната система или така известната днес STEM методология.

Информацията за тях е разположена йерархично в три панела – основна, допълнителна и любопитна фактология чрез инфографики, подвижни панели, задачи за решаване и допълнителни книжки. Текстовете са адаптирани за детска аудитория, а за по-достъпното им възприемане разказът е развит от първо лице.

Датата на откриването съвпада с навършването на 180 години от рождението на акад. Гюзелев – основоположник на обучението по физика в България, автор на първия български учебник по физика, един от факторите за създаването на първата седемкласна гимназия в българските земи и един от строителите на следосвобожденска България.

Част от неговия жизнен път ще бъде илюстриран от 12-годишния Тодор Ангелов, ученик от 19 СУ „Елин Пелин“ – София, подготвил специална презентация.

За проф. Елисавета Карамихайлова – първата жена, хабилитирано лице в Софийския университет, първия професор по физика у нас, основател на Катедрата по атомна физика в СУ и на Лабораторията по радиоактивност във Физическия институт на БАН,  ще говори Пенка Лазарова, научен секретар на секция „Физика“ към Съюза на учените в България и съавтор на книгата „Професор д-р Елисавета Карамихайлова – първият български ядрен физик“.

Вторият функционален сектор (кабинетът по физика) е предназначен за провеждане на научни демонстрации и специализирани образователни програми, под ръководството на музеен специалист. За подобряване видимостта на зрителите в него е обособен компактен амфитеатър с три нива за сядане.

За са се акцентира върху връзката между културното наследство, науката и образованието, е вграден атрактивен „шкаф на любопитството“. В него са експонирани старинни физични и демонстрационни уреди, съхранявани във фонда на музея, но непоказани до момента.

Архитектурният замисъл е дело на д-р арх. Ирина Ангелова (КИ СЕНС ДИЗАЙН ЕООД), графичният дизайн на арх. диз. Кристина Стефанова (РА АВЕ ВОКС ЕООД), а реставрацията  на уредите е извършена от Гари Роуландс.

Проектът се реализира в тясно сътрудничество с Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Съюза на физиците в България и Регионалното управление на образованието (РУО) – София-град.

Наличното пространство е преобразено с финансовата подкрепа на Министерството на културата в привлекателна среда, която не само да свързва миналото с бъдещето, но и да насърчава ученето и изследването чрез практически експерименти и интерактивни дейности.

Входът за събитието е свободен.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки