В навечерието на Еньовден Старозагорските минерални бани посрещат Празника на слънцето, билките и водата


В навечерието на Еньовден Старозагорските минерални бани посрещат Празника на слънцето, билките и водата
Снимката е илюстративна
17 Юни 2024, Понеделник


77 билки и половина ще наберат местние самодейци, за да изпретат еньовденски венец

Автор: Жейна Желева

В навечерието на Еньовден, на 23 юни (неделя) рано сутринта самодейците от НЧ „Христо Ботев - 1952“ и кметството в с. Старозагорски минерални бани ще наберат 77 билки и половина. С това в курортното селище ще се сложи началото на 16-тото издание на традиционния „Празник на слънцето, билките и водата“.

В наречения „Селски двор“, на поляната в центъра на селото от 9:00 часа, ще започне виенето на Еньовденския венец от вече набраните билки. Присъстващите ще могат да опитат приготвения специален ароматен чай и да се насладят и на традиционни гозби.

В 10:00 часа, ще се представят самодейците от читалищата на селата Сулица, Ново село, Остра могила, Сладък кладенец, Лозен, Елхово и Сърневец. Гостите ще имат възможност да се хванат на празничното хоро и да минат под сплетения билков венец.

Организатори на празника са кметството на село Старозагорски бани и НЧ „Христо Ботев- 1952“ с подкрепата на Община Стара Загора и Национален фонд „Култура“ по „Програма любителско изкуство“, проект „Арт работилница Чеканка“.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки