България е домакин на световен форум за едрите хищници


България е домакин на световен форум за едрите хищници
Снимка: ИАГ
12 Юни 2024, Сряда


По време на двудневната среща експерти ще представят добри практики в управлението и стопанисването на дивата природа, както и ще споделят проблемите и пречките, които ги съпътстват

Автор: Десант

Предизвикателства пред управлението на едни от най-емблематичните биологични видове едри хищници (кафява мечка, вълк и рис) са обект на обсъждане на петата конференция на транснационалната платформа за управление на популациите на трите големи хищника в Динарско-Балканско-Пиндоската платформа.

Тази година домакин на форума е България. Организатори на събитието са Министерство на околната среда и водите и Изпълнителна агенция по горите, Министерство на земеделието и храните.

„Изменението на климата води до осезаема промяна в динамиката на отношенията между хората и хищниците. Сега е особено важно да убедим обществеността, че устойчивите популации на хищниците са в основата на правилното функциониране и опазване на цялата горска екосистема. Обща задача е да предложим най-добрите практически решения за успешното съжителство на човека с природата, а тази конференция ни дава възможност да обменим професионален опит и идеи за постигане на оптимални резултати“, посочи инж. Росен Райчев, зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, по време на започналата днес международна конференция.

Платформата е инструмент за дългосрочен обмен за трансгранично управление и наблюдение на едрите хищници с представители на националните и регионални власти, както и всички заинтересовани страни в тази част на Европа.

По време на двудневната среща и теренното посещение на Природен парк „Витоша“ експерти от ИАГ ще представят добри практики в управлението и стопанисването на дивата природа, както и ще споделят проблемите и пречките, които ги съпътстват.

В конференцията участват Виктор Атанасов – заместник-министър на околната среда и водите, представители на МОСВ, ИАГ, Платформата на ЕС за съвместно съществуване между хората и едрите хищници, Секретариата на Бернската конвенция, Съюза на ловците и риболовците в България, WWF Adria, WWF България, Алпийската и Карпатската Конвенция, Аделфи Консълтинг,  FACE И IUCN-LCIE и други заинтересовани страни.

Мероприятието е част от поредица събития по проект, финансиран от Федералното министерство по околна среда на Германия, във взаимодействие с Федералната агенция по околна среда на Германия и  Аделфи кънсълтинг, като основната му цел е изграждане на регионален механизъм за управление и наблюдение на едрите хищници с представители на националните и регионалните власти, както и всички заинтересовани страни в тази част на Европа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки