Организират бдение против демонтажа на последния запазен участък от Околовръстната железница в столицата


Организират бдение против демонтажа на последния запазен участък от Околовръстната железница в столицата
12 Юни 2024, Сряда


Целта е да се направи нов опит за реален дебат за възможностите, които се пропиляват с лека ръка в София

Автор: Десант

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт организира на 13 юни от 20:00 до 22:00 ч. бдение на ъгъла на кръстовището на столичните булеварди „Ал. Стамболийски“ и „Вардар“.

Поводът е издадената заповед от ръководството на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) за демонтаж на последния запазен участък от Околовръстната железница на София по между пазара „Красна поляна“ и гара „Захарна фабрика“ по бул. „Вардар“.

Целта на протеста е да се обърне внимание на казуса, да се припомни историята на железницата и да се направи нов опит за реален дебат - за възможностите, които пропилява с лека ръка нашата столица и нейният регион с ликвидирането на релсовия път.

От гражданската инициатива припомнят, че близо 2/3 от терените на Околовръстната железница на територията на целия град все още е държавна собственост и не са застроени. По нейното трасе се предвижда изграждане на т.нар. „Зелен ринг“, заменящ релсовия път с велоалеи.

Линията се изгражда в периода 1912 - 1942 г. Именно тогава се взима официално решение за започване на пътническо движение, което така и не стартира поради започналите бомбардировки над София.
След 1944 г. тази линия е постепенно демонтирана и не е била обследвана от институциите за възможността да се ползва като истинска градска железница.

Отговорът „не може, защото не може“ звучи като ехо вече 80 години!

Няма отговор и на въпроса - не може ли велоинфраструктурата да съществува заедно, а не вместо релсовия път. Според концепцията за „Зелен ринг“ – повече от 300 000 души живеят в непосредствена близост до трасето.

В тази връзка от гражданската инициатива питат – как се открива потенциал за вело трасе по този маршрут, но няма търсене за висококапацитетна транспортна система, която да осигури огромен брой връзки с различни видове транспорт, включително с метро и възможност за достигане на различни части на града, без непременното преминаване през неговия център.

Ако добавим и поне още толкова хора, които ежедневно пътуват до София от цялата софийска област, за да работят, тази линия се превръща в изключително голяма неизползвана възможност за столицата.

През годините инициативата за възстановяване на Околовръстната железница на София като модерна висококапацитетна транспортна система под формата на метро линия/скоростен трамвай или лека железница среща подкрепата на значителен брой от общините около столицата, както и на редица експерти.

Но, за съжаление, община и държава остават не просто глухи за тези идеи, а активно и без значение от политическата власт, методично продължават с ликвидирането на тази възможност и за бъдещите поколения.

Примери за подобни кръгови транспортни системи има в Берлин и Виена (S-Bahn), Лондон (Overgraound).

В Париж, от друга страна, още от 2006 г. тяхната държавна железница SNCF и местната община сключват споразумение, според което, заради значителното биоразнообразие на флора и фауна, която се развила по тяхната неизползвана от десетилетие кръгова железница Petite Ceinture, трасетата ще бъдат запазени в настоящия им вид – без демонтиране на линии и без асфалтиране и по-специални настилки.

Оттогава до днес все повече участъци се отварят с цел посещения и разходки, но не се изграждат специални велоалеи (каквито се предвиждат в София) и е забранено разхождането на кучета. Същевременно железницата си запазва правото да отвори трасетата за влаково движение, ако и когато прецени това за необходимо.

Поради тази причина от гражданската инициатива настояват трасетата на Околовръстната железница да се запазят държавна собственост и да се дадат само за стопанисване от Столична община. А НКЖИ да може по всяко време да ги отвори за движение, ако и когато има подобна необходимост и желание.

Гражданската инициатива за обществен транспорт се бори за съхраняване на Околовръстната железница и събиране на нейната история от създаването си през 2011 г. Гражданите са водили множество съдебни дела, които обаче не са били разглеждани по същество от съда, който не е признавал до този момент правен интерес на сдружението и гражданите.

Заповедите за демонтаж на линията и решенията на Министерски съвет за предоставяне на терени на Околовръстната железница на Столична община също са обжалвани.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки