Европарламентът ще приеме нови права на потребителите, които ще удължат гаранцията на уредите с една година


Европарламентът ще приеме нови права на потребителите, които ще удължат гаранцията на уредите с една година
Снимката е илюстративна
11 Юни 2024, Вторник


Те трябва да бъдат подписани от председателя на бъдещия ЕП

Автор: Десант

След избирането на новия Европейски парламент, председателят му (заедно с председателя на Съвета на ЕС) ще трябва да подпише одобрената в края на мандата на предходния Директива за насърчаване на ремонта на повредени или дефектни стоки.

Този нормативен акт ще даде повече мотиви на потребителите да избират ремонта пред замяната или връщането на дефектна стока, което ще пести ресурси и ще намали замърсяването на околната среда, но и ще даде нови права на потребителите. Едно от тях е по-дълга законова гаранция: при ремонт гаранцията ще се удължава с една година.

Одобрената от Съвета на Европейския съюз нова директива за правата на потребителите коментира пред Радио „Фокус“ Габриела Руменова от „Ние, потребителите“.

По думите й, чрез удължаването на законовата гаранция от до един месец на 12 месеца, се насърчава именно ремонтът на повредени или дефектни стоки.

В предаването „Човекът на фокус“ тя обясни, че новият нормативен акт идва, за да запълни вакуума, който се създава от вече съществуващите Регламент за екопроектирането на устойчиви продукти и Директива за предоставянето на повече права на потребителите в контекста на екологичния преход. Новият нормативен акт разглежда аспект, който те не засягат – причината поправката да не е сред най-предпочитаните варианти за решаване на рекламация.

„За да бъдат максимално защитени интересите на потребителите, се запазват и останалите възможности – замяна или разваляне на сделката и връщане на парите, когато ремонтът не е рентабилно решение.“, подчерта тя.

„Целта е да се промени потребителското поведение в посока да се намали вредното въздействие върху околната среда и да се пестят ресурси, но не и за сметка на справедливи решения и при запазване на досега действащите права на потребителите, в това число и тези за качеството на стоките и гаранционната отговорност“, коментира експертът.

Новата директива трябва да е от полза за всички участници в пазарните процеси. Производителите ще създават по-дълготрайни, лесни за ремонт и рециклиране продукти, което е добре и за потребителите.

„Улесняването на ремонта касае, както дизайна, така и осигуряването на резервни части дълго във времето след пускането на даден модел на пазара. Потребителите се сблъскват и с този проблем – част от тях желаят да изберат ремонт, но установяват, че няма резервни части или сервизи за извършването на поправката“, обясни Руменова.

Тя информира още, че новите правила предвиждат поддържането на европейска онлайн платформа, от която потребителите лесно да откриват сервизите в най-голяма близост до тях и да ползват услугите им и след изтичането на законовата гаранция на уредите.

„Има изискване и за един, макар незадължителен формуляр, който производителите да предоставят на потребителите – с ясна информация за процеса на ремонт, крайните срокове, цените и т.н.“, добави тя.  

Предстои директивата да бъде подписана от председателите на новия Европейски парламент и на Съвета. 20 дни след нейното публикуване в Официалния вестник на ЕС ще има двугодишен период, в които държавите членки ще трябва да я транспонират в националните си законодателства.

Други потребителски теми, по които новият Европейски парламент ще трябва да продължи работата на предходния, са свързани още с намаляването на опаковките, на хранителните отпадъци и на вредните за околната среда опасни вещества, както и на ефектите от „бързата мода“ и др.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
next
11.06.2024 17:03:31
0
0
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки