Топлата зима докара бръмбари в буковите гори


Топлата зима докара бръмбари в буковите гори
Снимка: ИАГ
10 Юни 2024, Понеделник


Буковият скокльо прави кръгли дупчици по листата на дърветата. Забелязан е и в съседните ни страни

Автор: Десант

През настоящата пролет буковите гори в голяма част от страната придобиха кафеникаво-зелен цвят. Причината са благоприятните условия за развитие на един вид растителноядно насекомо по листата на бука. То е добре познато за лесовъдите и не се счита за вредител в горите, тъй като обикновено се среща в ниска плътност.

Буковият скокльо (Orchestes fagi) е малко, черно бръмбарче от семейство Curculionidae. При храненето си бръмбарчетата правят кръгли дупчици по листата основно на бука. По-сериозни и видими повреди може да причини ларвата, която е скрито живееща в листата. Тя изяжда само паренхима, като остава двата епидермиса незасегнати.

„Реално не се наблюдава загуба на листна площ, но връхчетата им изглеждат като попарени от слана. При оглеждане на листата ясно се виждат мястото на яйцето по централната жилка, линейната галерия и широката мина, а често и какавидната камерка в периферията. По време на вегетацията тези характерни белези се наблюдават най-осезаемо през май. 

Появата на насекомото във висока численост е резултат от топлата зима, която благоприятства дохранването и плодовитостта на възрастните индивиди. По-ранният старт на вегетацията подпомогна допълнително успешното развитие на вида.

Тези повреди бяха коментирани и на годишната работа среща на Мрежата за горски инвазивни видове за Европа и Централна Азия, проведена в периода 3-6 юни 2024 г. в Република Северна Македония, в която участие взе и експерт от Изпълнителната агенция по горите.

Високата плътност на насекомото се наблюдава и в буковите гори на нашите западни съседни държави. Няма разработени мерки за борба с него, тъй като то не се появява често и не причинява загиване на дърветата, не е опасен и за хората.

По-ранното разпукване на листните пъпки на бука и рязкото падане на температурите в отделни райони на страната, доведе до допълнително увреждане от измръзване и слана на младите листа на бука.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки