Експерти, горски специалисти и учени обсъждаха мерки за ограничаване на съхненето на иглолистните насаждения


Експерти, горски специалисти и учени обсъждаха мерки за ограничаване на съхненето на иглолистните насаждения
Снимката е илюстративна
07 Юни 2024, Петък


Основните причини за проблема са свързани с настъпилите продължителни засушавания и по-високи температури, намаляване на почвената и въздушна влажност и физиологично отслабване на дърветата

Автор: Десант

Лесовъдски дейности по стопанисването на иглолистните насаждения дискутираха представители на науката и практиката на работно съвещание, проведено тази седмица на територията на Държавно горско стопанство – Хисаря.

Срещата се състоя на терен в един от най-силно засегнатите от съхнене райони с изкуствено създадени иглолистни гори на територията на Южноцентрално държавно предприятие.

В дискусията взеха участие учени от Лесотехническия университет, Института по гората при БАН, представители на Изпълнителната агенция по горите, Южноцентрално и Югоизточно държавно предприятие, Регионална дирекция по горите - Пловдив, Лесозащитна станция - Пловдив и държавни горски стопанства в региона, както и представители на неправителствени организации и местната власт, уточняват от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

„На територията на цялата страна за последните шест месеца са засегнати 212 000 дка като 78% от засегнатите площи са в района на дейност на Лесозащитна станция – Пловдив“, посочи д-р инж. Мирослав Маринов, зам.-министър на земеделието и храните при откриването на срещата.

Целта на работния формат е обществеността да бъде запозната с проблема, който се наблюдава в различна степен на територията на цялата страна и хората да бъдат спокойни, че взетите експертни решения ще бъдат изцяло научно-обосновани и с мисъл за устойчиво стопанисване на гората, допълни той. 

Специалистите подчертаха противоерозионната роля, която са имали залесяванията на иглолистни култури при тяхното създаване в средата на миналия век.

Тези насаждения са изчерпали растежния си потенциал, създали са горска обстановка и предпоставки за възстановяване на местната растителност.

Основните причини за съхненето им са свързани с настъпилите през последните години продължителни засушавания и по-високи температури, намаляване на почвената и въздушна влажност и последващо физиологично отслабване на дърветата. Това води до понижена устойчивост на горите и става предпоставка за развитие на гъбни патогени и нападания от насекомни вредители, които ускоряват процесите на съхнене.

През последните години броят на новоустановените патогени в страната нараства и те нанасят значителни повреди по дървесната растителност.

Степента на увреждане зависи от вида на конкрените патогени, конкретните условия на средата и здравослословното състояние на гората.

В зависимост от всички тези фактори ще бъдат приложени възможните лесовъдски намеси, които винаги са в посока да устойчиво стопанисване на гората, категорични са специалистите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки