Питури по Ичеренски приготви в Етнокухнята на бургаския музей неговият директор – археологът д-р Милен Николов


Питури по Ичеренски приготви в Етнокухнята на бургаския музей неговият директор – археологът д-р Милен Николов
07 Юни 2024, Петък


Рецептата знае от баба си

Автор: Яна Славянска

Мине се, не мине някой ден и от Етнокухнята в двора на бургаския Етнографски музей из центъра на морския град се понасят божествени ухания от вкусните кулинарни изкушения, които се готвят там. 

В последния работен ден от тази седмица директорът на културната институция – д-р Милен Николов, лично приготви за посетителите апетитни питури по Ичеренски. Родът на майка му е от Ичера и именитият археолог и историк е научил рецептата за питурите от своята баба Мария, докато е прекарвал като малък ваканциите си в атрактивното банканско селце, сгушено покрай Ичеренската река точно по средата на пътя между Котел и Сливен.



Всъщност няма нищо сложно при стъкмяването на тази тестена закуска. Използва се обикновено хлебно тесто, което може да е домашно приготвено, но може и да се вземе готово от магазина. Пълнежът за класическите питури е от натрошено сирене, но по думите на д-р Николов, те може да се приготвят и с кашкавал, колбас, конфитюр или към сиренето да се добави яйце. 

Тестото се разделя на малки топки, които се разточват, намазват се с краве масло (в оригиналната рецепта – със свинска мас), прегъва се на две и се запечатват по краищата с натискане на пръстите, за да не изтече плънката. След което се пържат или изпичат на сач. 



Баба Мария ги е пекла директно върху плочата на старата чугунена печка на дърва. Нареждала ги по края на плота й, за да не прегоря. 

В днешните модерни времена, в които „дървените“ печки вече са само музейни експонати, питурите се пекат на сач. Милен Николов приготви и изпържени в тиган. В него стават по-пухкави, но на сач са по-здравословни, отбеляза майстор-готвачът историк с родови корени от Котленския край. 


В категории: Добри Вести , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки