Община Асеновград ще изгради път от село Мостово до активно посещаваната от туристи и поклонници Кръстова гора


Община Асеновград ще изгради път от село Мостово до активно посещаваната от туристи и поклонници Кръстова гора
Снимка: Община Асеновград
06 Юни 2024, Четвъртък


Ново шосе ще има и до началото на пешеходния маршрут към Тракийското скално светилище „Беланташ“

Автор: Десант

Община Асеновград е включила в Концепцията си за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) различни обекти от сферата на туризма. Един от проектите е изграждане на път с. Мостово – Кръстова гора.

Кръстова гора е местност, посещавана от хиляди туристи и поклонници всяка година. Към настоящия момент до там се стига през община Лъки по труднодостъпен и тесен път, който през почивни дни и религиозни празници създава трудности при придвижването на големия поток от автомобили.

Освен подобряване на комфортния достъп до Кръстова гора, реализирането на проектната идея ще даде възможност за развитието на селския и религиозния туризъм, частното хотелиерство, търговията, производството и продажбата на типични местни продукти.

Около с. Мостово, Тракийското скално светилище „Беланаш“ и в целия район има много къщи за гости и места за настаняване и почивка. С изграждането на пътния участък много бързо ще се достига от този район до Кръстова гора и обратно.

Едновременно с това, за големия поток от туристи и поклонници ще бъде осигурен по-кратък и удобен маршрут и ще се предостави възможност още повече хора да отсядат в местата за настаняване, функциониращи на територията на община Асеновград.

Предвижда се новият път да преминава изцяло през територията на община Асеновград. Той ще осигури минимална дължина на трасето, комфортно пътуване и безопасност на движението. Общата дължина на трасето е 4,7 км.

Очаквани резултати от реализирането на проекта са: подобряване на достъпността и сближаване в регионите; подобряване функционалните и социално-икономически връзки; подобряване на общинската пътна инфраструктура; подобряване условията на пътуване на стоки и пътници от и до съответните райони; съкращаване на връзката и значително намаляване на времето за пътуване до Кръстова гора и в обратна посока.

Партньор в проекта ще е община Лъки. Прогнозната стойност на инвестицията е 8 000 000 лв.

Път ще бъде изграден и до началото на пешеходния маршрут, паркинг, Туристически информационен център (ТИЦ) и друга инфраструктура в подхода към Тракийското скално светилище „Беланташ“. То се намира на около 30 км. от Асеновград и се посещава от хиляди туристи ежегодно.

В същото време, в зоната липсва туристическа инфраструктура и последният участък от пътя е с трошенокаменна настилка. Проектът предвижда: изграждане на 2 км път до началото на пешеходния маршрут; изграждане на паркинг с места за автомобили и автобуси във финалния участък на пътя; изграждане и оборудване на Туристически информационен център (ТИЦ) и друга туристическа и съпътстваща инфраструктура.

Чрез реализация на проектната идея ще се подобри достъпът до туристическия обект и предлаганите в него услуги. Подобряването на достъпа и посещаемостта ще даде възможност за икономическо развитие в региона, чрез развитие на селския туризъм, частното хотелиерство, търговията, производството и продажбата на местни продукти. Това, от своя страна, ще доведе до тласък в развитието на туризма и ще подобри благосъстоянието на живеещите в района.

Прогнозната стойност е 5 000 000 лв., уточняват от Община Асеновград.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки