Малко лешоядче се излюпи в навечерието на Международния ден на лешоядите


Малко лешоядче се излюпи в навечерието на Международния ден на лешоядите
Снимка: РИМ-Русе
04 Юни 2024, Вторник


Родителите му са наблюдавани на живо на монитор в експозицията на русенския Екомузей с аквариум

Автор: Десант

В навечерието на Международния ден на лешоядите двойката лешояди, която може да бъде наблюдавана на живо на монитор в експозицията на русенския Екомузей с аквариум, се сдоби със своя рожба.

Това е най-известното и познато на специалистите семейство лешояди, тъй като техният живот се следи онлайн повече от 14 години. Това се случва чрез камера, инсталирана в гнездото, което се намира близо до Провадия.

Инициативата е на Българското дружество за защита на птиците. По този начин хората имат възможност да проследяват в реално време завръщането на лешоядите, излюпването на малките и всеотдайните грижи на родителите за тях.

Паралелно с това, учените получават важна информация за вида и неговите навици, които са ключов елемент при набелязването и прилагането на адекватни мерки за защита.

Благодарение на доброто сътрудничество на русенския музей с Българското дружество за защита на птиците, в Екомузея е поставен монитор, който позволява наблюдаването на мигриращите птици в реално време.

Гнездото може да бъде наблюдавано в сайта www.LifeNeophron.eu.

Повече за египетския лешояд може да се научи в Международния ден на лешоядите, който музеят в Русе ще отбележи на 8 юни. Началото е от 10.30 ч. в Лапидариума.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки