Сечта от специалисти не влошава състоянието на гората


Сечта от специалисти не влошава състоянието на гората
Снимка: ИАГ
03 Юни 2024, Понеделник


По думите на гл. ас. д-р Нено Александров от ЛТУ, това е инструмент, с който се цели да се намали възможността горите да бъдат повреждани от мокър сняг, вятър и други неблагоприятни явления

Автор: Десант

Нито една осъществена сеч от специалисти лесовъди не води до влошаване на състоянието на гората. Това заяви гл. ас. д-р Нено Александров, преподавател по „Лесовъдство“ в Лесотехническия университет, по време на стартиращото събитие на кампанията „Горска класна стая", проведено в края на миналата седмица на територията на Държавно горско стопанство – София, Югозападно държавно предприятие.

Съвременното виждане за природосъобразно стопанисване на горите е насочено към това, че гората е възобновим ресурс. Присъща нейна черта е тя да се възстановява добре самостоятелно, стига да се стопанисва добре.

Обществото трябва да разбере, че сечите в горите са също такъв инструмент, какъвто и залесяването, с идеята да се поддържат горите в състояние, което да намали възможността да бъдат повреждани от мокър сняг, вятър и съчетание от неблагоприятни явления.

На сечите не трябва да се гледа задължително като на дейност, която влошава състоянието на гората, защото с тях се цели създаването на устойчиви гори, подчертава специалистът, цитиран от Изпълнителната агенция по горите..


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки