Акцент в тазгодишното издание на Международния ден на лешоядите е опазването на тези птици от заплахи


Акцент в тазгодишното издание на Международния ден на лешоядите  е опазването на тези птици от заплахи
03 Юни 2024, Понеделник


Русенският музей ще отбележи празника с интересни събития

Автор: Десант

На 8 юни русенският музей ще отбележи Международния ден на лешоядите. Събитието ще се проведе от 10.30 ч. в Лапидариума. То се реализира в партньорство с Сдружение с нестопанска цел „Зелени Балкани“ – Стара Загора (СНЦ „Зелени Балкани“).

Акцент в тазгодишното издание е опазване на лешоядите от заплахи. Най-честите от тях са свързани с разпространението на отрови, сблъсък с далекопроводите и стрелба по птиците.

Специални гости на събитието ще са експертите от Спасителен център за диви животни Зелени Балкани в Стара Загора, които освен интересни факти за лешоядите, ще представят в детайли заплахите за лешоядите и хищните птици в България.

Д-р Руско Петров,  ветеринарен лекар, Оперативен управител на Спасителния център за диви животни, ще запознае присъстващите със забележителните обитатели на Центъра - домашната кукумявка Блага и мишелова на Харис – Хари.

И тази година за малките посетители на музея са организирани образователни ателиета за изработване на макети и маски с образа на египетски лешояд, интерактивни предизвикателства, познавателни игри, викторина.

Международният ден на лешоядите се отбелязва от 2006 г. като начин да се подчертае значимата роля на вида. Известни като „санитарите на природата“, лешоядите заемат ключова роля в борбата с разпространението на заразни болести по животните и хората.

В миналото в България са гнездили четири вида лешояди – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес брадатият лешояд не се среща в страната.

Популацията на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години е намаляла с повече от 80%. Основните заплахи за вида са унищожаване на местообитанията му, безпокойство и бракониерство, поставяне на отрови, както и необезопасени електрически стълбове.

При неблагоприятни метеорологични условия празникът ще се проведе в сградата на Исторически музей, пл. Александър Батенберг №3.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки