Разкриват в Бургас паралелка за „дрогерист“ по австрийска програма


Разкриват в Бургас паралелка за „дрогерист“ по австрийска програма
28 Май 2024, Вторник


Учениците ще преминат 5-годишен гимназиален курс в ПГХТ „Акад. Н.Д. Зелинский“

Автор: Десант

По инициатива на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас - dm България, от учебната 2024/2025 г. в Бургас за първи път ще има обявен прием в специализирана паралелка за обучение по професия „дрогерист“ по австрийска програма. Учениците ще преминат 5-годишен гимназиален курс в ПГХТ „Акад. Н.Д. Зелинский“.

В списъка с професиите паралелката присъства под официалното наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“.

Учениците ще преминат 5 годишен гимназиален курс, 8-12 клас, под формата на дуално или дневно обучение. Наред с утвърдените общообразователни предмети, те ще изучават и специализирани дисциплини и ще провеждат лабораторна практика.

Придобиването на знания и умения от бъдещите специалисти ще става възможно с прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията. Още в 11-и и 12-и клас те ще могат да работят във вериги магазини за продажба на дрогерийни стоки.

Ще може да се избира между две форми на обучение – дуална и дневна, като при първата практиката ще бъде платена, а при втората е неплатена. Голямото предимство на професията е, че тя се изучава в рамките на средното образование. Няма следващо ниво на подготовка, като това е стандарт в Австрия и Германия.

Учениците ще получат същите знания, каквито и връстниците им в Австрия и Германия

Обучението на учениците дрогеристи е базирано изцяло на опита на австрийската образователна система. Всички учебници по специалните предмети са преведени от немски език и са адаптирани според спецификите на българската образователна система, благодарение на партньорството на dm и на водещи специалисти в областта. Така учениците ще получат същите знания като връстниците им в Австрия и Германия.

Характерното за обучението за дрогеристи е, че наред с утвърдените общообразователни предмети, се изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия - наука за лечебните растения, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и търговия.

Освен това децата се запознават в детайли не само със състава на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло.

Завършилите дрогеристи биха се реализирали успешно в България

Добрата подготовка е предпоставка учениците да са конкурентни на пазара на труда. След завършването на гимназия, те ще имат възможност за развитие в множество професионални области и да се реализират успешно, в който и да е сектор на търговията на дребно.

Опитът в страни като Австрия показва, че знанията, които получават, им дават много добра основа за кандидатстване и във висши учебни заведения, по-конкретно в специалностите „Медицина“ и „Фармация“, и впоследствие да се развият като лекари или фармацевти.

Учениците имат възможности за кариера и в сектора на производството и търговията на козметични продукти и дори на биохрани и хранителни добавки и в професиите, свързани с природните науки.

В Германия, Австрия и Швейцария професията съществува от над 60 години

„Дрогерист“ е специфична професия, която в немскоезичния свят съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и разширяването на асортимента в тях. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти, които да консултират клиентите. Така започва развитието на професията „дрогерист“, която бързо се утвърждава като ключова за сектора.

Днес съществуват десетки хиляди продукти, които са насочени към грижата за красотата и здравето на човека. Една част от тях се предлагат в дрогерийния сектор като само асортиментът на dm България надхвърля 16 000 артикула, при които иновациите и развитието са непрекъснат процес.

В същото време клиентите стават все по-взискателни и търсят компетентна консултация. Дрогеристът е този, който може да посочи новостите и да препоръча най-подходящия продукт според специфичните нужди на клиента, защото познава съставките и тяхното въздействие.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки