Уредник от пловдивски музей ще готви пататник в Бургас


Уредник от пловдивски музей ще готви пататник в Бургас
Снимка: РИМ-Бургас
28 Май 2024, Вторник


Кулинарна демонстрация ще е на 31 май в Етнокунята на бургаската етнографска експозиция

Автор: Десант

Любимият на всички българи родопски пататник ще приготви в Етнокухнята в Бургас уредникът в Регионален етнографски музей – Пловдив, и виден пловдивски корифей по отношение на традиционните гозби от Родопите и Пловдивско, Грозделина Георгиева. 

Тя гостува на бургаските си колеги и ще влезе в ролята на майстор-готвач на 31 май, като кулинарна демонстрация ще започне в 10,30 ч. в двора на Етнографския музей на ул. Славянска 69.

Пататникът е типично родопско ястие, а името му произлиза от наименованието на картофите в Родопския край, където ги наричат „патати” .

Основните му съставки са: картофи, лук, сол и джоджен, като според сезона също могат да се правят добавки – с месо, пръжки, сирене, яйца, кашкавал и др. Някъде се приготвя като запеканка, но може и да е като пълнеж между кори.

Допълнително разнообразие се внася чрез начина на изпичане в тава на фурната или на тиган/сач върху печката.

Но каквато и рецепта да се избере, се знае, че това е типично за Родопите ястие, с което може да посрещнеш, както скъпи гости, така и набързо да приготвиш за дошлите „изневиделица“ и пак няма да се посрамиш. Защото важното е да се консумира в приятна компания и с удоволствие.


В категории: Новини , Традиции , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки