За три дни в Стара Загора събраха 186 кг опасни отпадъци


За три дни в Стара Загора събраха 186 кг опасни отпадъци
28 Май 2024, Вторник


Най-много за обезвреждане са предадени лекарствата с изтекъл срок на годност.

Автор: Десант

В месеца на екологията Община Стара Загора, съвместно с фирма „БалБок Инженеринг“ АД, организира за седма поредна година традиционна пролетна кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. 

В мобилния събирателен пункт, разположен последователно в парк „Артилерийски“ и парк „Зелен клин“, са предадени близо 186 кг опасни битови отпадъци - остатъци от лакове и бояджийски материали, разтворители, киселини и основи, пестициди с изтекъл срок на годност и живачни термометри. 

За поредна година гражданите най-често предаваха за обезвреждане лекарствата с изтекъл срок на годност.

Интерес тази година предизвика извънредният пункт за идентифициране на опасни отпадъци с неизвестен състав и произход, който се инициира на 23 май, позициониран отново на паркинга на парк „Артилерийски“. Специалисти на „БалБок Инженеринг“ АД посредством иновативна мобилна лаборатория демонстрираха анализи на място, за да установят вида на опасния отпадък и неговото третиране .

Община Стара Загора е третата община в България, която стартира въвеждането на национален телефон за информация и приемане на заявки за събиране на опасни битови отпадъци от адрес: 0700 11 750 (от понеделник до петък в работни дни от 9 до 17 часа)

Системата за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата ще продължи да функционира и през следващите години. Мобилни събирателни пунктове се организират два пъти годишно (пролет и есен) с продължителност най-малко от два дни през всеки период. Датите и мястото за разполагане на мобилните събирателни пунктове се определят в срок до 31 януари на съответната година.

Есенната кампания с мобилни пунктове ще се проведе на 14 и 15 ноември.

Извън периодите на провеждане на кампаниите с мобилни събирателни пунктове, гражданите могат да предават събраните от тях опасни битови отпадъци в Центъра за рециклиране на обект „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“, в землището на с. Ракитница. За приемане на отпадъците не се заплаща такса.

В Центъра за рециклиране опасните битови отпадъци се съхраняват временно в специализирани контейнери, при условия гарантиращи безопасността за здравето на хората и околната среда, след което се предават на лицензирани фирми за тяхното крайно обезвреждане.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки