Дръж се злато, шоп те гази


Дръж се злато, шоп те гази
27 Май 2024, Понеделник


Жителите на община Божурище извиха хоро сред природната красота на село Златуша против златодобива в община Божурище

Автор: Десант

Хората на община Божурище се хванаха за ръце, обединени в общата им кауза от месеци наред,  в името на чиста природа за нашите деца.

„Хорото за българина е не само танц, но и символ на живот, обединение и сила. Това е магия, която изцерява. В момента имаме нужда да бъдем заедно и силни", сподели инициаторът на хорото Свилена Борисова. 

Именно затова тя създава тази акция в желанието си жителите на общината да се обединят в желанието си да се противопоставят на потенциален златодобив в общината. Единственият законов начин за това е местният Референдум, който ще се проведе на 9 юни.

„Днешното хоро изразява нашата активна гражданска позиция. Твърдо сме решени с Референдума  на 9 юни „ДА" защитим бъдещето на децата си, природата и домовете си", заяви Гергана Златева - гражданин на общината.

„Хоро ще играем преди Референдума и то върху злато! Дръж се злато, шоп те гази!", каза Горица Кръстанова.

С поредицата от събития жителите на община Божурище дават гласност за Референдума, който ще се проведе на 9 юни в общината.

Припомняме, че до неговото организиране се стигна, след като златодобивна компания получи разрешение за проучвателни сондажи и търсене на метални полезни изкопаеми на площ от 194.3 кв. км. до София.

Вследствие на тези проучвания, компанията би регистрирала търговско откритие и би имала право на концесия и разкриване на 12 работни площадки/рудника/мини, 3 от които са приоритетни, а 2 от тях се намират на територията на Община Божурище.

Засегнатите от този проект общини са: Божурище, Столична община/район „Банкя“, Сливница, Брезник, Перник, Драгоман, Костинброд, както и София.

За краткия срок от 2 месеца се сформираха местни сдружения, инициативни комитети, които съвместно с активни граждани, местна власт и бизнес работят денонощно по предотвратяването на тази екологична и здравна катастрофа, която е надвиснала над всички ни.

На територията на община Божурище се проведоха серия от информационни срещи, които запознаха местното население с трайните и необратими последици върху тяхното здраве и това на  поколенията след тях.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки