Почетоха паметта на загинали военни моряци


Почетоха паметта на загинали военни моряци
Снимки: ВМС
23 Май 2024, Четвъртък


Пред паметните плочи на Мемориалния комплекс във Военноморска база Бургас с тържествен ритуал  бяха положени венци и цветя

Автор: Десант

Пред паметните плочи на Мемориалния комплекс във Военноморска база Бургас на 23 май се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на почит към загиналите при изпълнение на войнския си дълг военни моряци. Отец Стилян от храм „Св. Никола“ в Черноморец отслужи  панихида в памет на загиналите мъже на честта. 

В своето слово командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков припомни събитията, довели до гибелта на военноморските миньори през 1916 г., през 1942 г. на нос Акин и военните моряци от торпедоносец „Смели” през 1943 г.

Венци и цветя в тяхна памет бяха поднесени от името на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, роднини на загиналите, официални гости, военнослужещи и цивилни служители от Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас.



Заупокойна молитва и панихида бе отслужена и на паметника на загиналите моряци от торпедоносеца „Смели” на нос Акин край Черноморец. Под звуците на корабна сирена, на катер от състава на Военноморска база Бургас във водата бе спуснат венец и бяха поднесени цветя в знак на признателност към загиналите на 19 май 1943 г. моряци от торпедоносец „Смели”.

Близките на загиналите военни моряци благодариха на командването на Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас, че тези достойни мъже, загинали при изпълнение на воинския си дълг, не са забравени.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Васил Първанов
24.05.2024 07:07:53
0
0
Примери от предмети които Бг. заслужава да й се върнат:
от книга "Din istoria Dobrogei"/Дин историа Доброджей (Из историята на Добруджа), том 2. (автори Раду Вулпе/Radu Vulpe и Йон Барня/Ion Barnea), Издателство на Академията на Румънската Социалистическа Република, 1968 г.:
страница 294, изображение 2: древна бронзова плоча от с. Брестовене/Сарсънлар, Силистренско
стр. 340, из. 52 и стр. 341, из. 54 - статуи на римски царе, открити в гр. Силистра ("Дуросторум")
стр. 345, из. 60 - надгробен паметник-статуя от Силистра
стр. 360, из. 83 - древна статуя на жена от гр. Балчик ("Дионисополис"), открита в околностите на града
Всички тези предмети през 1968 г. се намираха в гр. Букурещ, в Националния музей за древни неща (Muzeul National de Antichitati)
стр. 556, из. 4-5 византийски печати оловни печати из Силистренско (в книгата не пише в кой румънски музей са се съхранили тогава)
Изглежда че Националният музей на древностите повече не съществува, като понастоящем то се нарича Сбирката на древности при Института по Археология "Василе Първан/Vasile Parvan"

Muzeul Național de Antichități
https://ro.wikipedia.org/wiki/Muzeul_Na%C8%9Bional_de_Antichit%C4%83%C8%9Bi
<<Muzeul National de Antichitati a fost un muzeu din Bucuresti, care astazi este o sectie a Institutului de Arheologie „Vasile Parvan”.>>
Превод:
<<Националният Музей за Древности (или древни неща/предмети) е бил музей в гр. Букурещ който понастоящем е отделение на Института за Археология "Василе Първан".>>

под име: Сбирката на Древности на Института по Археология В.П.
Colecţia de Antichităţi a Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”
http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=1544&-Colectia-de-Antichitati-a-Institutului-de-Arheologie-Vasile-Parvan-BUCURESTI

Всички тези по-горе споменати предемети са открити от румънските археолози или обикновени румънски граждани в Южна Добруджа (днес областите Силистренска + Добричка) по времето когато тази българска земя беше в пределите на Румъния.
Те трябваше да бъдат върнати от румънците още през 1940 г. когато Южна Добруджа беше върната на България.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки