Организират поход до скалния манастир над село Хан Крум


Организират поход до скалния манастир над село Хан Крум
Снимка: ПП „Шуменско плато"
23 Май 2024, Четвъртък


Инициативата е по повод 28 май – Ден на парковете в България

Автор: Десант

Поход до скалния манастир над село Хан Крум организира Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ на 26 май (неделя). Инициативата е по повод 28 май – Ден на парковете в България и във връзка кампанията на Изпълнителната агенция по горите за повишаване на информираността на обществеността по темите за стопанисването на горите и лесовъдската професия,

Походът ще започне от 10 часа, а сборният пункт е Летния информационен център на ДПП „Шуменско плато“, който се намира на паркинга до паметник „Създатели на българската държава“.

Преходът е с продължителност около 3 часа с почивките, като служители на Парка ще запознаят присъстващите с историята на скалните манастири по шуменското плато.

По маршрута експертите ще покажат на туристите интересни екземпляри от растителния свят и ще представят извършваните от дейности по опазване и стопанисване на зеленото богатство на парка.

Желаещите да се включат трябва да бъдат с подходящи за туризъм обувки. Не е необходимо предварително записване, походът е безплатен. Маршрутът до скалния манастир над с. Хан Крум е  обозначен със зелено-бяла маркировка.

Според историческите сведения, скалните венци по протежението на цялото плато са обитавани през Средновековието от монаси-исихасти, които грижливо са оформили църкви и килии, а някои от тях са били и изографисани.

Скалните манастири и достъпа до тях са описани в специална книжка, издадена от Дирекцията на ПП „Шуменско плато“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки