За да предоставят качествени услуги на туристите, екскурзоводите трябва да имат нужната квалификация


За да предоставят качествени услуги на туристите, екскурзоводите трябва да имат нужната квалификация
Снимката е илюстративна
22 Май 2024, Сряда


Позицията е на онлайн платформата „Ние, потребителите“ във връзка с оплакване от ескурзианти,  останали недоволни от лош превод на водача им при пътуване до Виетнам и Камбоджа

Автор: Десант

Само преди дни до платформата за информация, коментари, съвети и безвъзмездна взаимопомощ от граждани на граждани „Ние, потребителите“ е изпратена жалба от ескурзианти, които са останали недоволни от липсата на езикови познания и информация за забележителностите при пътуване по програма: Виетнам – Камбоджа.

Потърпевшите туристи споделят, че в офертата за пътуването изрично е посочено, че пакетната цена включва „Водач, който ще пътува с групата по време на цялата екскурзия и ще превежда на български език.“

„С групата бе изпратен водач със слабо владеене на английски език и без преводачески умения. Дамата не познаваше страната, нямаше базови познания за региона и не беше запозната с програмата. Без опит, образование и познания, необходими за подобна позиция. Тя самата призна пред нас, че не говори добре езика и става сутрин в 5 часа, за да чете за предстоящите забележителности.“, гласи оплакването.

За да предоставят качествено заплатените от туристите услуги, екскурзоводите, с които туроператорите и/или туристическите агенти сключват договори за осъществяването на своята дейност, трябва да притежават необходимата квалификация.

Един професионалист се изгражда с получаването на съответното образование и практическа подготовка, което се удостоверява с успешно положени изпити и издаването на документи за притежаването на въпросната квалификация от легитимни органи.

Това е позицията на онлайн платформата „Ние, потребителите“, а повод за нея стана и дебатът около „новите“ правила за екскурзоводите и изискванията за тяхната професионална квалификация.

По смисъла на Закона за защита на потребителите туроператорите и турагентите са търговци и поради това те са длъжни да прилагат единствено практики, които не противоречат на изискването за добросъвестност и професионална компетентност.

Съгласно ЗЗП, „добросъвестност и професионална компетентност“ е степента на специални познания, умения и грижи, които може да се очаква да бъдат притежавани и проявени от търговеца спрямо потребителя съгласно почтените пазарни практики и/или принципа за добросъвестност в сферата на дейност, упражнявана от търговеца.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки