„Пътят на хляба“ минава през старозагорското село Преславен, което отново е домакин на Празника на житото


„Пътят на хляба“ минава през старозагорското село Преславен, което отново е домакин на Празника на житото
Снимка: Община Стара Загора
22 Май 2024, Сряда


Атрактивен акцент в пъстрата програма ще е кулинарната изложба от тестени изделия – ароматни хлябове, ритуални погачи, вкусни месеници, гюзлеми и баници със сирене

Автор: Жейна Желева

За единадесета поредна година, на 29 юни, старозагорското село Преславен ще бъде домакин на Празника на житото, който се провежда под надслов „Пътят на хляба“. Събитието има за цел да съхрани и предаде богатството, красотата и мъдростта на българския фолклор, свързани с обичая „жътва“, а също и да даде сцена за изява на самодейци, творци, хора на изкуството и занаятите.

Целият автентичен процес – зажънване на класовете от жените и връзване на снопите от мъжете, замесване на брашното в нощите, разточване на тестото и печене на сачове – ще се демонстрира от сърдечните домакини на открито, пред погледите на гостите.

Атрактивен акцент в пъстрата програма от фолклорни изпълнения и сръчни демонстрации е кулинарната изложба от тестени изделия – ароматни хлябове, ритуални погачи, вкусни месеници и гюзлеми, баници със сирене и др.

Първата част на празника е на нивата, където ритуално се зажънва и се дава началото на жътвената кампания.

Втората част се провежда на открита сцена, под прохладните сенки в парка на селото.



Всички изпълнители получават грамоти за участие и жътварска кошница пълна с дарове.

Организаторите са предвидили специална награда на преславенския кмет за „Най-добре представил се участник“ и награда на арендатора на нивата, където ще се „жъне“.

Съпътстващите прояви са демонстрация по приготвяне на преславенски гюзлеми, изложба на хлябове от старозагорски пекарни, конкурсни изложби „Най-вкусно тестено ястие“ и детски рисунки „Мое плодородно село“, кулинарен кът „Бабо, дай ми точилката“ и „С ръце и сърце за българското“ – щандове на занаятчии и творци. Децата ще могат да се  включат в „Театър на Трохите“ на Мрежа
„Хлебни къщи“ и да пояздят пони.

Организатори са Община Стара Загора, кметство с. Преславен, НЧ „Димитър Наумов-1908“, Пенсионерски клуб „Доньо Пехливанов“ и арендатора Йордан Танев.

Източник: Община Стара Загора


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки