Броят короядите в смърчовите гори на Витоша


Броят короядите в смърчовите гори на Витоша
Снимка: ПП „Витоша"
20 Май 2024, Понеделник


Вижте защо е допуснато дърветата да загинат

Автор: Десант

Екипът на Природен парк „Витоша“ провежда ежегодния мониторинг на корояд типограф в смърчовите гори на планината. Това е бръмбар, който напада преди всичко стари и отслабнали смърчови дървета. Размножаването на вредителите протича под кората, където ларвите им прегризват проводящата тъкан. В резултат на това се нарушава движението на вода и хранителни вещества, а дърветата изсъхват и загиват.

По дървесните стъбла се поставят уловители, които представляват черни кутии с процепи, в които са поставени специални вещества – феромони. Те излъчват миризма, която привлича бръмбарите корояди. Чрез поставянето на уловители се проследява динамиката в числеността на насекомите.

Обслужването им се осъществява съвместно с експерти от Лесозащитна станция – София  и включва събиране и отчитане на броя на уловените насекоми-вредители, както и почистване на капаните и подмяна на феромоните в тях.

Природен парк „Витоша“, който е първият по рода си на Балканския полуостров, е създаден в началото на ХХ век с основна цел опазване и съхранение на смърчовите гори. До 2001 г. той впечатлявал с величествени смърчове, някои от които над 30 метра високи, с огромни зелени корони, които са играели ролята на местообитание на птици и животни.

За жалост от тази екосистема днес е останал само тъжен спомен, изразяващ се в стърчащите изсъхнали стволове на някогашните смърчове. Красивата и гъста гора е заменена от купища паднали дървета, а огромните петна от изсъхнали иглолистни дървета могат да бъдат видени дори от центъра на София. Най-големи са пораженията във високите части, където са и туристическите центове Алеко, Златните мостове, Офелиите. А в резервата Бистришко бранище иглолистни дървета почти не са останали.

Гората вече повече от 20 години се опитва да се възстанови от събитията от началото на новия XXI век.

Публикация в сайта ekonovini.bg от миналата година разкрива какво точно се е случило през 2001 г.

„На 22 май 2001 г. силен щорм поваля хиляди смърчове в резерват Бистришко бранище и в района на Офелиите – засегната е площ от 600 дка. Месец след бурята се събира съвет от професори от БАН, Лесотехническия университет и Института по гората към Министерство на земеделието.

Учените са категорични - падналите дървета незабавно трябва да се изнесат или най-малко да се обели кората, защото има опасност от бурно разпространение на корояд типограф - буболечка, която засяга само иглолистни гори. Експертите в официални становища и протоколи предупреждават, че ако това не се стори, има реална опасност короядът да унищожи всички иглолистни гори на Витоша.

И това се случва. За кратко време от 600 дка. заразата се разпростира на над 12 000 дка.

Кои са виновниците? По това време директор на парка е небезизвестният Тома Белев (за известно време и заместник-министър на околната среда и водите в коалиционното правителство на Кирил Петков, б.р.). Той, заедно с групата еколози, сред които Андрей Ковачев, Димитър Василев, и с подкрепата на няколко експерта от Министерство на околната среда и водите, както и един от Англия, и след масирана медийна атака, призиви за протест и гражданско неподчинение, се налагат над експертите и не позволяват нито едно от дърветата да бъдат изнесени от засегнатия район, нито да се обели кората.

Според тях това било човешка намеса, която е недопустима в резервата, и гората щяла по естествен път да се справи с проблема. Това обаче не се случва.

В тази хранителна среда корояда типограф толкова скоростно се разпространява, че е поразена цяла Витоша. Заразата стига и ниската част на парка - Бистрица, Бояна, Драгалевци, Симеоново, Княжево, Владая, Рударци и Кладница“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки