Деца садиха борчета. Не искат златодобив в Божурище


Деца садиха борчета. Не искат златодобив в Божурище
20 Май 2024, Понеделник


На 9 юни в общината ще се проведе референдум по въпроса

Автор: Десант

Деца и младежи от община Божурище казаха „не“ на златодобива в региона, засаждайки близо 400 дръвчета черен бор в местността Златуша. Акцията по залесяването премина под мотото „Искаме природа и чист въздух, а не мини и отрова“.

Събитието беше организирано от клуба по джудо, самбо, сумо, таекуондо и футбол в град Божурище. Целта му бе да покаже исканията на жителите в околността за чист въздух и чиста природа и тяхното желание да се противопоставят на инвеститорските намерения за златодобив в района.

„Много доброволци и активни граждани, спортисти, засадихме фиданки бял бор в част от проучвателната площ Златуша, където има апетити да се случи някой ден мина за добив на злато и други метални полезни изкопаеми. С това начинание мирно, но категорично заявяваме, че не желаем мини на територията на нашата община“, категорична е една от организаторките на акцията по залесяването Горица Кръстанова.

„Заедно ще успеем да се преборим общината ни да остане такава, каквато е - чиста, с прекрасна природа и непокътната от подобни намерения за извличане на полезни изкопаеми, злато и производни“, заяви по време на акцията кметът на Божурище Георги Димов, който също взе участие при засаждането на борчетата.

С поредица от събития жителите на община Божурище искат да дадат гласност и за организирания референдум в общината, който ще даде възможност гражданите й да се противопоставят на плановете на златодобив. Той ще се проведе заедно с парламентарните избори и вота за европарламента на 9 юни.

До организирането му се стигна, след като златодобивна компания получи разрешение за проучвателни сондажи и търсене на метални полезни изкопаеми на площ от 194,3 кв. км до София.

Така компанията би регистрирала търговско откритие и би имала право на концесия и разкриване на 12 работни площадки/рудника/мини, 3 от които са приоритетни, а 2 от тях се намират на територията на Община Божурище.

Засегнатите от този проект общини са: Божурище, Столична община/район „Банкя“, Сливница, Брезник, Перник, Драгоман, Костинброд, както и цяла София.

За краткия срок от да месеца бяха сформирани местни сдружения, инициативни комитети, които съвместно с активни граждани, местна власт и бизнес работят денонощно по предотвратяването на тази екологична и здравна катастрофа, която е надвиснала над всички ни.

На територията на Община Божурище бяха проведени серия от информационни срещи, които запознаха местното население с трайните и необратими последици върху тяхното здраве и това на  поколенията след тях.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки