Етеричните масла са опасен товар със сложна логистика


Етеричните масла са опасен товар със сложна логистика
20 Май 2024, Понеделник


Причината са техният специфичен химичен състав и биологичната им активност

Автор: Десант

България е значим износител на етерични масла.  Водещо място в този експорт заемат розовото и лавандуловото масло, но предмет на този вид износ са още тамянът, смирната, както и нишовите медицински и ароматни култури като лайка, маточина, хизоп и др.

През първата половина на 2023 г. износът на етерични масла от България се забавя значително, сочат данни от изследване на „ИнтелиАгро“. Въпреки това страната остава световноизвестен производител и износител на розово масло, а розата с нейните насаждения в Казанлъшко и Карловско е част от националния ни бранд. Розовата вода и масло са основни съставки в производството на козметика, а българските продукти са търсени в цял свят заради изключителните си качества.

Роля за това имат както дългата местна традиция в розобера и розоваренето, така и природните дадености. През 2023 г. България е изнесла 1370 килограма розово масло на средна експортна цена от 9168 евро за килограм2 или на обща стойност от над 12,5 млн. евро. Износът е основно към САЩ, Китай, Япония, Тайван, Южна Корея и Франция, показват данни на земеделското министерство. България е водещ производител на лавандулово масло в света3. След нас са Франция и Китай.

Деликатният ароматен товар

Розовото масло и другите етерични масла се квалифицират като опасен товар поради специфичния химичен състав и биологичната им активност. Основната причина да попаднат в тази категория е ниската им точка на възпламеняване. Някои етерични масла могат да се възпламенят дори при температура от 50°C. Терминът се отнася за вещества, които могат да причинят пожар, вредни последици за здравето или за околната среда. Това най-често се дължи на неправилно боравене, опаковане, съхранение или транспортиране.

За превоза на подобни пратки съществуват строги процедури, които трябва да бъдат спазвани най-стриктно. Поради тази причина етеричните масла са предизвикателство за всички участници във веригата на доставки и най-вече за логистичните фирми. Специално внимание трябва да се обърне при избора на вид транспорт, технически и технологични средства за манипулация, екологични изследвания, а също и при обучението на лицата, които влизат в контакт с товара.

Транспорт по въздух: изисквания и регламент

Етеричните масла са скъп товар и често количествата, които се изпращат, са относително малки, затова най-подходящ за техния износ е въздушният транспорт. Избраната логистична компания трябва да бъде регистрирана за извършването на този тип услуга. Нейният персонал следва да е сертифициран и обучен да борави с опасни товари. Само за последните 12 месеца логистичният доставчик карго-партнер България е превозил над 45 тона етерични масла с въздушен транспорт.

Димчо Димчев, управител карго-партнер България, обяснява каква е процедурата на транспортиране: „Ако искаме да транспортираме етерично масло по въздух, първо трябва да притежаваме сертификат – IATA DGR, т.е. Регламент за международната асоциация за въздушен транспорт за опасни товари. Той е основният документ на глобално ниво, когато става въпрос за безопасност при въздушен транспорт.

Производителят или изпращачът на свой ред е задължен да предостави MSDS (Информационен лист за безопасност на материалите), издаден от оторизирана лаборатория след извършване на необходимите анализи. Това е технически документ, който съдържа цялата необходима информация относно веществото, което се транспортира, и определя нивото на опасност за хората и околната среда.“

Внимание: опаковане!

При подготовката за транспорт на пратка с етерично масло се отделя специално внимание на опаковката. Инструкциите за опаковане са включени в MSDS, а процедурата може да се извършва само от сертифицирано лице – от производител или от агента, който го представлява.

По-нататък карго специалистите обясняват: „Процесът на опаковане на опасни материали е много чувствителен и изисква голямо внимание, тъй като пряко засяга безопасността на транспорта. По тази причина е необходимо да изберете качествена опаковка с проверени характеристики, предписани от ICAO (Международната организация за гражданска авиация).“

Вътрешната опаковка, в която се намира етеричното масло, обикновено е специална херметически затворена алуминиева бутилка. В карго-партнер за външно опаковане на пратки с етерични масла се използва сертифицирано и атестирано опаковъчно оборудване и защитен материал от известни европейски производители. Опаковката е адаптирана към количеството за транспортиране.

Пратката се счита за правилно опакована, след като всяка кутия е маркирана с нужните етикети за типа и класа на опасност съгласно регламента на IATA DG.

„След завършване на процеса на опаковане подготвяме транспортната документация – AWB (въздушна товарителница) и нужните инструкции за всички участници по веригата“, казва в заключение Димчо Димчев.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки