Започна основният ремонт на Дюлинския проход


Започна основният ремонт на Дюлинския проход
Снимка: АПИ
20 Май 2024, Понеделник


Третокласният път се ползва като алтернативен маршрут на пътищата Слънчев бряг – Обзор и на  Дъскотна – Айтос през Айтоския проход

Автор: Десант

В края на миналата седмица започна основният ремонт на Дюлинския проход. Даден бе старт на  строителни дейности по 34 км от трасето между областите Варна и Бургас, като до края на юни ще бъде дадено началото и на ремонта на останалите 32 км, намиращи се на територията на Бургаска област, информираха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Третокласният път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас е особено важно за Черноморието, защото свързва областите Варна и Бургас и се ползва като алтернативен маршрут на пътищата I-9 Слънчев бряг – Обзор и ІІІ-208 Дъскотна – Айтос през Айтоския проход. Ремонтът му, който отдавна е наложителен, се финансира със средства от републиканския бюджет. Общият размер на инвестицията е над 168 млн. лв., а срокът на изпълнение е 540 дни.

За да не се ограничава придвижването през Дюлинския проход, се предвижда строително-монтажните работи да се извършват без спиране на движението. Автомобилите ще преминават в платното, в което не се изпълняват строителни дейности.

При необходимост от ограничаване на трафика като обходен маршрут ще се ползва път I-9 Старо Оряхово – Бяла – Обзор – Ахелой – Бургас. След приключване на ремонтните дейности в Дюлински проход, движението по първокласния път през Обзор ще бъде облекчено.

Изпълнението на строително-монтажните работи на път III-906 Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас е обособено в два участъка.

Първият участък включва 34 километра от трасето между селата Старо Оряхово и Гюльовца. Ремонтните дейности се изпълняват от „ТРАНССТРОЙ – ВАРНА“ АД. Стойността на договора е почти 84 млн. лв. с ДДС. Срокът на изпълнение е 540 календарни дни. Строителният надзор ще се изпълнява от ДЗЗД „Трафик контролс“, с участници: „ТРАФИК ХОЛДИНГ“ ЕООД и „КОНТРОЛС“ ООД, чийто договор е 1,3 млн. лв.  Проектът предвижда пълна реконструкция на участъка и ремонт на два моста над реките Двойница (при 13-и км) и Бяла (при 32-и км).

Вторият участък обхваща близо 32 км от шосето между с. Гюльовца и кръстовището с път I-9 Слънчев бряг – Бургас. Предвижда се строителството да започне до края на месец юни, до когато ще бъде издадено разрешение за строеж.

Изпълнител на строителните дейности е ДЗЗД „РАЗВИТИЕ 2018“, с участници: „Инжстройинженеринг“ ЕООД и „Битумина ГмбХ – България“ ЕООД. Стойността на договора е близо 84 млн. лв. Строителен надзор ще изпълнява „ИЕ Консултанти 2022“ ДЗЗД, с участници: „ИВТ КОНСУЛТ“ ЕООД и „ЕРПОС СПОЛ“ С. Р. О. - Словения, като стойността на договора е 946 920 лв.

Ремонтните дейности включват обновяването на четири моста - над р. Бяла (при 37-и км), над напоителен канал при 40-и км, над преливника на яз. „Порой“ (42-и км) и над р. Ахелой (при 45-и км).


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки