Климатичните промени влияят и на мозъка


Климатичните промени влияят и на мозъка
Снимката е илюстративна
20 Май 2024, Понеделник


Като следствие се влошават симптомите на мигрена, менингит, Алцхаймер, деменция, епилепсия и множествена склероза

Автор: Десант

Климатичните промени не само предизвикват респираторни заболявания, но оказват влияние и на мозъка, сочи изследване на британски учени, чиито резултати са обнародвани в Lancet.

Установено е, че хората с психични и неврологични патологии имат повишена възприемчивост към промените в температурите и стихийните бедствия.

По думите на изследователите, когнитивните нарушения водят до намаляване на способността на мозъка към терморегулация, следствие на което адаптацията към промените в околната среда става невъзможна. 

Намаленото възприемане на опасността се съпътства от неспособност да се потърси помощ или да се предприемат мерки за отслабване на възпозната заплаха, идваща от природата, като например да се пие повече вода в горещините или да се носят подходящи дрехи. 

Ситуацията се усложнява от умората, многобройните заболявания и приема на психотропни средства, посочват експертите. 

Във вид на климатична криза се влошават симптомите на мигрена, менингит, Алцхаймер и множествена склероза. Следствие на това по-често се хоспитализират пациенти с деменция и епилепсия.

Глобалното затопляне задълбочава и състоянието на страдащите от шизофрения, тревожно-депресивни разстройства и води до увеличаване броя на инсултите, водещи до смърт или инвалидност.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки