„Ние, потребителите“: Какви са рисковете при пазаруване от китайски сайтове и как може те да бъдат избегнати


„Ние, потребителите“: Какви са рисковете при пазаруване от китайски сайтове и как може те да бъдат избегнати
Снимката е илюстративна
20 Май 2024, Понеделник


Задължително предварително потърсете информация за производителя, състава и характеристиките на стоките, както и за условията на сделките, съветват експертите

Автор: Десант

Спонсорираните страници в социалните мрежи и електронни платформи на китайски електронни магазини като Temu и Shein в дигиталното пространство бързо привлякоха вниманието и на българските потребители и ги убедиха да реализират множество покупки, включително в резултат на прилагани нелоялни практики.

Рисковете при покупки от тях обаче са много - от липсата на сигурност относно безопасността на тези продукти до различен тип нелоялни практики, с които потребителите се заблуждават относно препоръките за тези артикули и коректността на отстъпките, както и стават жертва на нечестно стимулиране на продажбите.

Това се потвърждава и от резултатите от наблюдения на някои европейски държави върху дейността на платформата Temu. Италия, например, е закупила от там и тествала козметични продукти, при което е установила, че те или не включват списъка на съставките, или го предоставят само частично. Германия пък е констатирала, че въпросната платформа съдържа подвеждащи отзиви за продукти или заблуждава потребителите с начина, по който показва ценови отстъпки.

Същевременно, български потребители изразиха съмнение, че закупени от китайски магазини стоки се продават у нас на значително по-високи цени.

При покупки от онлайн магазини от трети страни, потребителите трябва задължително предварително да търсят информация за производителя, състава и характеристиките на стоките, както и за условията на сделките. Предупреждението идва от основателя на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова, потърсена от медии за коментар по повод заведената от Eвpoпeйcĸaтa организация на потребителите (ВЕUС) колективна жалба до Европейската комисия срещу китайската платформа Temu.

„Търговците, които имат езикова версия на своя електронен магазин за европейска държава или от платформата им пазаруват граждани от Европейския съюз (ЕС), са задължени да спазват европейското потребителско законодателство по отношение безопасността на продуктите, нелоялните търговски практики и новия Закон за цифровите услуги“, посочи Руменова.

Тя обясни още, че тези икономически оператори трябва да имат свой представител в ЕС, който да гарантира, че пуснатите в продажба продукти са преминали успешно тестовете за съответствие с европейското законодателство относно безопасността, и който да съдейства за изтеглянето на рискови стоки.

„Хората трябва да имат предвид, че произведените в страна извън ЕС продукти може да отговарят на местното законодателство относно качеството и безопасността, но не и на европейското и това да носи рискове за здравето и живота на потребителите“, разясни експертът.

И добави, че съгласно европейското законодателство потребителят има право да върне опасна стока и да получи парите си, както и да потърси обезщетение за претърпени вреди – нещо, което би било много сложно, когато търговецът не спазва европейските правни норми.

Причините за жалбата на ВЕUС срещу Temu са, че платформата често не успява да предостави важна информация на потребителите относно продавача на дадена стока, разчита на манипулативни практики за генериране на допълнителни продажби (потребителите получават различни, по-скъпи версии, след като щракнат върху конкретен продукт) или пък усложнява процеса на закриване на акаунта (изисква преминаване през препятствия).

По повод това, че някои от предлаганите в китайски сайтове като Temu и Shein стоки се срещат и в българските физически и електронни магазини, но на значително по-високи цени, от „Ние, потребителите“ коментират: „Ако български търговци предлагат за продажба продукти на производители от страна извън Европейския съюз, трябва да се уверят, че тези изделия съответстват на европейското законодателство, предоставят на потребителите цялата задължителна пълна, точна и вярна информация за продуктите и за употребата им и със сигурност производителят им има свой представител в ЕС. Същото трябва да съблюдават и самите потребители, за да се предпазят от рискове.“


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки