Поетеса продава благотворително своя книга, събира средства за издаване на сборник с творби на Ивайло Балабанов


Поетеса продава благотворително своя книга, събира средства за издаване на сборник с творби на Ивайло Балабанов
Снимка: Фейсбук
16 Май 2024, Четвъртък


Петя Цонева е лауреат на първото издание на националния конкурс, носещ името на големия български поет

Автор: Десант

Само за една вечер бяха събрани 400 лв. за издаването на сборник на английски език с избрани стихотворения от големия поет Ивайло Балабанов.

Това стана на благотворителна премиера на стихосбирката „Люлката на живота“ на Петя Цонева, провела се в читалище „Възраждане“ в Стария град в Пловдив. Авторката е лауреат на първото издание на националния конкурс „Ивайло Балабанов“. Книгата й е издадена с помощта и финансовата подкрепа на Община Ивайловград.

Средствата от нейните продажби са предназначени за реализиране на каузата за издаване на сборника със знакови творби на  Ивайло Балабанов. 

„Най-запомнящ се образ в мен остава този на двама мъже, които имаха вид на хора, гладуващи за хляб. А си купиха книга!“ - коментира Петя Цонева срещата в Пловдив.

Предстои представянето на „Люлката на живота“ на 16 май от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Христо Смирненски“- Хасково, а на17 май, от 17.30 ч. - в читалище „Обединение – 1913“, в Кърджали.

Идеята за бъдещата преводна книга на Ивайло Балабанов се ражда по време на „Мистериите на Хухла“ миналата година. Поетесата, заедно с писателя Иван Бунков, приятел на Ивайло Балабанов, избират кои стихотворения да влязат в новото двуезично издание.

„Целевата аудитория не са само европейската и световната литературна сцена, а и българската общност в чужбина, защото децата на нашенци там не знаят добре майчиния си език“ - коментира Петя Цонева за кого ще е предназначен сборникът с творби на Балабанов.

С превода на избраните му стихотворения се ангажира Свилен Колев, който е превеждал сонетите на Шекспир. 


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки