Богата програма за Нощта на музеите в Русе


13 Май 2024, Понеделник


Вижте подробности за предвидените събития и прояви

Автор: Десант

Регионалният исторически музей в Русе ще отбележи с богата програма от събития тазгодишната Нощ на музеите.

Ще бъдат организирани различни занимания за деца, като „Да се облечем в историята“, където малчуганите ще влязат в образа на римски легионери с помощта на характерното за Римската империя военно облекло; музейната работилница „Герданът на Калиопа“ за работа с мъниста; образователната игра „Търсачи на съкровища“; работилницата „Да си изработим мамут от хартия“ и „Търсачи на Екомузейни съкровища“.

Ще има и интересни презентации за археологически проучвания на праисторическа селищна могила Бъзовец; за  римския храм в местността Манастира в село Широково, както и представяне на новата изложба в Музей на градското всекидневие „Пространства на изкуството от окопите“.

Под надслов „Разкази за наследството“ презентации ще направят уредникат Евгени Георгиев на тема „Ивановските скални църкви – композиция, картини, интерпретации“ и проф. Николай Ненов на тема: „Каничка от щраусово яйце – йерархии и власт“.

в раздел „Изкуство в музея“ „Русе филм“ ще представи видеопродукцията „Кале Широково“. А ученици от китарните класове на  НУИ „Проф. Веселин Стоянов” с ръководител Антон Йовчев ще изпълнят „Музикални етюди“.

Писателите Явор Цанев и Владислав Атанасов ще гостуват с „Дракус в музея – ужас, мистерии, фентъзи“, а Деведжиев и куклените приятели ще се включат с театралния пърформънс „Текстът в криво огледало“.

Посетителите ще могат да разгледат изложбата с пирографии „Личности и история“ на Николай Николов; „Непознатият командир на Дунавската флотилия“ и „Родословно дърво на Левски“ – разказ за музейно дарение, направено от Евгени Алексиев.

Внимание ще бъде отделено и на природните наследства и пейзажи с представянето на пещера „Орлова чука“ с акцент върху благоустрояването й и предизвикателствата за опазване на убежището и прилепите в нея.

​Ще бъде подредена интерактивна образователна изложба „Природа в риск“ – в подкрепа на Световната конвенция за международна търговия с редки и застрашени видове растения и животни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки