Ново научно издание разкрива в детайли какво представлява исихазмът и къде се намира загадъчната Парория


Ново научно издание разкрива в детайли какво представлява исихазмът и къде се намира загадъчната Парория
10 Май 2024, Петък


Автор на книгата „Исихастките монашески центрове в Парория и средновековната българска държава през XIV в.“ е директорът на бургаския музей д-р Милен Николов

Автор: Десант

Нова книга със заглавие „Исихастките монашески центрове в Парория и средновековната българска държава през XIV в.“ и с автор д-р Милен Николов, директор на РИМ – Бургас, разкрива в детайли какво представлява исихазмът, какво е неговото историческо развитие и защо е в небивал подем през XIV в., както и в какво се изразява пряката му закрила от страна на българския царски двор.

Особено внимание в научното издание е обърнато на личността на св. Григорий Синаит – създател на четирите исихастки манастира в легендарната Парория, а също и на местоположението на тази загадъчна област и връзката на светеца с цар Иван Александър.

Поставен е силен акцент върху българските ученици на великия исихастки учител, сред които виждаме св. Теодосий Търновски, св. Роман Търновски и св. Ромил Видински. За тях е отделено специално внимание, под формата на просопографски бележки.

Научните приноси на книгата са многобройни. Сред тях е и публикуването за първи път на български език на житието на св. Григорий Синаит . 

По същество, изданието обнародва докторската дисертация на автора, защитена през 2019 г. Нейни научни рецензенти са проф. д.изк. Константин Тотев от НАИМ – БАН и проф. д-р Николай Кънев от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Научен ръководител е доц. д-р Иван Лазаров от ВТУ.

Предговора на „Исихастките монашески центрове в Парория и средновековната българска държава през XIV в.“ е дело на проф. д-р Пламен Павлов, също от университета във Велико Търново.

Предстои официалната премиера на книгата, след което тя ще се разпространява в експозициите на РИМ – Бургас.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки