Представят документален филм за проф. Минко Балкански


Представят документален филм за проф. Минко Балкански
Снимка: Община Стара Загора
10 Май 2024, Петък


Именитият физик днес е на 97 години

Автор: Десант

На 13 май в Стара Загора ще представят документалния филм за живота на проф. Минко Балкански. Първата прожекция ще бъде в най-новата старозагорска гимназия, чийто патрон е именно бележитият физик – Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, от 13,30 ч.

В същия ден, от 16,30 ч., кинолентата ще се излъчи и в театър „Проф. Минко Балкански“ в Нова Загора.

„Аз съм щастлив човек“ – това ми каза на изпроводяк проф. Минко Балкански. Един българин и истински родолюбец, който идва в България най-вече заради общуването с хората тук. Срещнах се и разговарях с едно момче пълно с енергия, оптимизъм и вяра. Той е просветител, будител и най-големият благодетел и дарител в областта на образованието у нас. Когато говори за родината и за хората тук, очите му блестят. Днес проф. Минко Балкански е на 97 години!“ , споделя Владина Цекова, създател на филма.

Роден на 24 юли 1927 г. в старозагорското село Оряховица, физикът живее и работи във Франция, а създадената от него у нас фондация „Миню Балкански“ го връща всяка година в родината, за да посява семената на знанието и да дава криле на своите предани малки ученици, като подпомага даровити български деца. Тя съдейства и за повишаване на професионалната компетентност на преподавателите по информатика.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки