Удължиха до края на април срока за подаване на заявления за държавна помощ за транспортния отрасъл


Удължиха до края на април срока за подаване на заявления за държавна помощ за транспортния отрасъл
Снимка: АПИ
19 Април 2024, Петък


На 23 февруари т. г. Министерският съвет реши транспортните предприятия да бъдат подпомогнати с до 50 млн. лв.

Автор: Десант

До 30 април ще бъде удължен срокът за подаване на заявления за изплащане на държавна помощ за транспортния отрасъл. За това се договориха на среща на 18 април министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова с представители на браншови организации от отрасъла. Срокът вече беше удължен веднъж до 26 април 2024 г.

На 23 февруари т. г. Министерският съвет реши транспортните предприятия да бъдат подпомогнати с до 50 млн. лв. държавна помощ по мярката „Помощ в подкрепа на разходи за стабилизиране на транспортния отрасъл в Република България“.

За предоставянето на помощта има положително становище от Европейската комисия за съвместимост с правилата в областта на държавните помощи и това дава възможност да се пристъпи към изплащането ѝ. Определеният срок за предоставянето на помощта е до 30 юни 2024 г.

Постановлението на Министерския съвет предвижда помощта да се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства в размер до 4 млн. лв. за транспортни предприятия, които притежават лиценз за превоз на товари.

Размерът ѝ ще се определя на базата на пропорционално разпределение, като за база се използват платените през 2023 г. тол такси от автомобилите над 3,5 тона, чийто размер е индикатор за обема на извършените превози и ще служи за основа за определяне на размера на държавната помощ.

По време на срещата бяха обсъдени още затрудненията в използването на нормативно регламентираната възможност за предеклариране на данни пред тол системата от страна на транспортните фирми.

Представителите на транспортния бранш поставиха и въпроса за предстоящото ново затваряне на пътя Мездра – Ботевград във връзка с оставащите за изпълнение строително-монтажни работи за модернизация на трасето.

Министър Коритарова отбеляза, че решението за организацията на движението по направлението се взима от всички институции, които имат отношение.

Регионалният министър обърна внимание, че хоризонтът за работа на служебното правителство е кратък, но въпреки това се работи за намиране на необходимите решения.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки