Лекция в Чикаго по повод Априлското въстание ще разкрие приносът на Макгахан към българското освобождение


Лекция в Чикаго по повод Априлското въстание ще разкрие приносът на Макгахан към българското освобождение
16 Април 2024, Вторник


Тя е организирана от историческия кръжец „Родолюбие“ към център „Българика“ в Града на ветровете

Автор: Десант

Във връзка със 148-годишнината от избухването на Априлското въстание и 180-ата годишнина от рождението на Джанюариъс Макгахан, Камелия Попова от исторически кръжец „Родолюбие“ към център „Българика“ ще представи на 20 април от 19 ч. в Bulgarica сenter в Чикаго малко известната, но силно интригуваща и завладяваща лекция на тема: „Приносът на Макгахан към българското освобождение, 1876-1878“. 

Близо два месеца след кървавото потушаване на Априлското въстание, в Лондонския вестник „Дейли нюз“ се появяват съобщения за „черни слухове“ в дипломатическите среди на Цариград за извършени османски зверства в България.

От своя страна, британското правителство упорито отрича тези слухове, а Високата порта ги нарича „чудовищни преувеличения и измислици”. Джанюариъс Макгахан – американски военен репортер в Европа – следи внимателно развоя на събитията, усещайки, че е настъпил неговият „звезден час”…



На 25 юли 1876 г. той пристига в Пловдив като репортер на в. „Дейли нюз“ и се присъединява към разследващата европейска комисия. Това, което вижда по време на своя престой, го кара да се превърне от безпристрастен наблюдател в открит изобличител. Неговите репортажи от мястото на събитието изумяват и шокират Европа.

Макгахан пребивава за втори път в България като военен кореспондент на Руско-турската война от 1877/78 г., отразявайки всичките й ключови битки и сражения.


В категории: Добри Вести , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки