БДЖ вдига цените на билетите за влаковете


БДЖ вдига цените на билетите за влаковете
15 Април 2024, Понеделник


Скокът им ще е средно с 20% и влиза в сила от 7 май

Автор: Десант

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак. Като причина националният ни железопътен превозвач посочва драстичното увеличаване на разходите си през последните няколко години.

Скокът в цените ще е средно с 20% и влиза в сила от 7 май. Без промяна ще останат цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ „ТПЛ“ и „Възрастен“, които са на символична стойност от 1,00 лв.

Дружеството не е променяло цените от началото на 2012 г., с изключение на индексиране през 2020 г. с 1,8%. В същото време, само за периода от 2021 г. до края на 2023 г. разходите му са се увеличи с 23.,2%. По данни на Националния статистически институт индексът на инфлация за периода 2021 - 2023 г. е 31,9%. това е причината за ценовия скок на билетите, посочват от държавната железница.

Актуализират се и цените за резервация на запазено седящо място и място за пътуване в спален и кушет вагон. Увеличение ще има и в абонаментните карти и картите „Класик” и „Младеж“. Те дават право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата.

Превозът на деца до 7-годишна възраст ще се осъществява безплатно срещу предоставяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето и задължително издаване на билет с нулева стойност. При пътуване със спален вагон и ползване на отделно легло отпада необходимостта да се заплаща половината стойност на билета за пътуване на деца до 7 години


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки