Как се почистват медицинските инструменти, изделия и оборудване, предназначени за многократно използване


Как се почистват медицинските инструменти, изделия и оборудване, предназначени за многократно използване
Снимка: УМБАЛ Бургас
10 Април 2024, Сряда


На 10 април отбееляязваме Световния ден на стерилизацията

Автор: Десант

10 април е определен като Световен ден на стерилизацията от Световната федерация за болнични стерилизационни науки (WFHSS).

Процесите по стерилизация представляват почистване на инструменти, медицински изделия и оборудване, предназначени за многократно използване, като чрез машини и съоръжения се постига абсолютна стерилност от микроорганизми, бактерии и вируси, и по този начин се осигурява предотвратяване и контрол на инфекциите в лечебното заведение.

Централната стерилизация е изключително важно звено при осъществяването на хирургични и интервенционални процедури и гарантира чрез спазване на стандарти качеството и сигурността при оказването на медицинска помощ. 

Как се мият видеокамери в миялна, за да могат безопасно да влязат в тялото на следващия пациент. Как фини хирургически инструменти оцеляват при температури над 100 градуса и защо изваряването е вредно. Тези и още много други тайни разкриват от Централната стерилизация на УМБАЛ Бургас и нейният екип. В днешния Световен ден на стерилизацията да отдадем заслужена благодарност на хората, които се грижат за безопасността на хирургическите инструменти – най-важното условие за благоприятния изход на всяка операция.

В Централната стерилизация на УМБАЛ Бургас стерилизират инструменти още няколко лечебни заведения. Звеното няма аналог в региона и отговаря на най-съвременните стандарти за стерилност и безопасност. На ден оттук минават близо 2000 инструмента с различна големина и предназначение. Колкото по-съвършен става инструментариумът, толкова по-стриктна трябва да бъде стерилизацията.

Ако допреди години медицината се задоволяваше с изваряване на ножици и скалпели в метални съдове, днес това е отживелица. Сегашната хирургическа апаратура освен добре познатите скалпели включва още кабели, оптични връзки, видеокамери, които се използват при ендоскопски операции, безброй чувствителни консумативи. Всички те са в досег с пациента и трябва да бъдат стерилни.

В звеното за стерилизация на най-голямата болница в Бургаска област работят 12 души​. Те подготвят за операционните стерилни марли, операционно бельо, консумативи, маски за обдишване, бебешки шишета и т.н. 

С новите технологии пътят, който изминават замърсените инструменти, е следният: миене в миялна с три вида детергенти, отговорни за унищожаването на бактериите - на температура 93 градуса. Цикълът изплакване е с вода, пречистена с обратна осмоза.

Инструментите излизат изсушени и химически чисти. Те се пакетират в специални торби с хартия от едната страна и фолио от другата. След това минават през автоклав – машина, която ги стерилизира с гореща пара – при 134 градуса по Целзий.

Автоклавите са два вида, единият работи само с пара, а вторият използва пара и 35% формалин.  Всяка торбичка и контейнер с инструменти се херметизират и се отварят едва в операционната. Тази обработка гарантира 100% стерилност и запазва живота на инструментите.

Преди създаването на Централната стерилизация, за безопасността на инструментите се грижат медицинските сестри във всяко едно от отделенията. Това са хиляди часове труд, които днес са им спестени.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки