Заради ремонт на Централна гара София променят разписанието на някои влакове


Заради ремонт на Централна гара София променят разписанието на някои влакове
Снимката е илюстративна
08 Април 2024, Понеделник


Това основно се отнася до тези, които пристигат и заминават основно от и към северното направление (Мездра, Видин, Варна, Русе)

Автор: Десант

Заради модернизацията на коловозното развитие на Централна гара София от 7 май се въвежда промяна в движението на влаковете, които пристигат и заминават основно от и към северното направление (Мездра, Видин, Варна, Русе).

От ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“ информират, че проектът за развитие и модернизация на железопътен възел София навлиза в нов етап на изпълнение. За да бъде възможно по-нататъшното осъществяване на строителните дейности, но и същевременно частично осъществяване на влаковото движение и маневрена дейност, в него ще бъде преустановено движението на влаковете от шести до дванадесети коловози.

Очаква се строително-монтажните работи по коловозното развитие на Централна гара София да продължат 15 месеца. Конкретните промени в разписанието на влаковете ще бъдат публикувани в електронния пътеводител на БДЖ до края на април.

През този период за обслужване на влаковете по направленията София - Подуяне пътническа, София - Волуяк и София - Захарна фабрика ще бъдат въведени в експлоатация вече ремонтираните трети, четвърти и пети коловози, като пътниците ще могат да ползват първи, втори и трети перони на Централна гара София.

Предстоящите дейности ще засегнат най-вече влаковете по северното направление Мездра - Видин/Варна/Русе, част от които ще приключват и започват движението си в/от жп гара София-Север.

Създадена е организация за достъп и обслужване на пътниците от и до Централна гара София  чрез  подсигуряване на електромотрисни влакове (ЕМВ), които ще извършват трансфери на пристигащите и заминаващите пътници от Централна гара София до и от жп гара София-Север. За тези влакове е осигурена единствената възможност за достъп до гара София, като те ще пристигат и заминават само на тринадесети челен коловоз при шести перон.

Най-натоварените сутрешни пътнически влакове, които пътуват от Искърското дефиле, ще се движат директно до Централна гара София, без да се налага пътниците от тях да се прекачват на жп гара София-Север.

Без прекачване ще пътуват и нощните композиции между София и Варна през Горна Оряховица, които ще се движат по обиколно трасе през Курило и Илиянци - Казичене - Искър.

Разговорите с представители на Столична община са в напреднала фаза във връзка с необходимостта от осигуряване на обслужващ градски транспорт за пътниците, които предпочитат да пристигат и заминават директно от жп гара София-Север.

Модернизацията на коловозното развитие на Централна гара София се осъществява в обхвата на проект „Развитие на железопътен възел София: железопътен участък Централна гара София - Волуяк“ и се финансира по Механизъм за свързване на Европа.

Подробна информация относно временните промени в движението на влаковете, свързани с ремонта, клиентите на БДЖ ще могат да получават от служителите на гишетата „Информация”, билетните каси в железопътните бюра и гари, на националния информационен телефон 02/931 11 11 или от електронния пътеводител на официалната интернет страница на дружеството.

От държавната компания, поддържаща железопътната инфраструктура, се извиняват на пътниците за причиненото неудобство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки