Търсят се доброволци за почистване на река Искър


Търсят се доброволци за почистване на река Искър
Снимка: WWF
08 Април 2024, Понеделник


Акцията ще се проведе на 13 април в района на Панчаревското езеро

Автор: Десант

Природозащитата организация WWF в партньорство със Сдружение „Искър - София“, Столична община, район Панчарево и Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне организира почистване на участък от река Искър близо до столицата. Акцията, която ще обхване периметъра от язовирната стена до бул. „Цариградско шосе“ и Панчаревското езеро, усилено набира доброволци.

Целта на инициативата е да прочисти най-голямата софийска река и любимото на мнозина столичани езеро, както и района около тях, от многобройните битови и строителни отпадъци, които са не просто отблъскваща гледка, но и увреждат екосистемата и излагат на риск местното биологично разнообразие. 

„Искър е река, на която софиянци разчитаме толкова много в ежедневието си, но в същото време и забравяме, че е огромно природно богатство и има нужда от нашите грижи. Освен да свършим полезна работа в близост до силно посещаваните места около яз. Панчарево, искаме да напомним и за невероятно красивия участък на реката след язовирната стена. Ще се радваме да видим повече хора, ентусиазирани да почистят този  ценен район в покрайнините на София, където Искър е съхранен в сравнително естественото си състояние и където все още могат да се видят запазени крайречни гори”, коментира Диана Бакалова, старши експерт „Води” във WWF.

Организаторите канят всички, които искат да допринесат за една по-чиста и по-здравословна околна среда в южните покрайнини на София, да се присъединят към инициативата, като се явят в 9:45 на един от трите сборни пункта:

- Железния мост на с. Герман;
- Стената на ез. Панчарево;
- ливадата до рибарник Панчарево.

Акцията ще се проведе на 13 април, като началото й ще бъде дадено точно в 10:00 ч. Всички доброволци ще получат кратък инструктаж за това какво предстои, след което ще им бъдат раздадени чували и ръкавици. Веднага след това ще започне почистването на района и предаването на чувалите със събраните битови отпадъци по сборните пунктове. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки