В Русе представят книга на пещерняка Алексей Жалов


В Русе представят книга на пещерняка Алексей Жалов
04 Април 2024, Четвъртък


„Половин век под земята“ предлага увлекателен разказ за пътя на автора от любител до професионалист със съществен принос към българската спелеология

Автор: Десант

На 11 април от 18:00 ч. в залата за временни изложби на Екомузей с аквариум в Русе ще бъде представена книгата „Половин век под земята“ на Алексей Жалов.

Изданието предлага увлекателен разказ за пътя на автора от пещерняк-любител до професионалист със съществен принос към българската спелеология. Тези страници са изпълнени с паметни открития, опасни прониквания и неуморни изследвания на впечатляващи пещери по цялото земно кълбо.

Историята вплита в себе си разкази за емблематични събития като експеримента за престой под земята в продължение на 62 дни и спускането в световноизвестните пещерни кладенци Епос и Проватина в Гърция. Изпълнени с емоции са разказите за проучването на редица пещерни райони и пещери в България, Албания, Гърция, Виетнам, Иран, Куба, Китай, Косово.

На фона на споделените подземни истории изпъкват имената на много познати и непознати фигури, които по един или друг начин са оставили светла диря в историята на пещерното дело и спелеологията в България. Смелите приключения на тези подземни Колумбовци смайват, вдъхновяват и разкриват красотата на един загадъчен и вълнуващ свят.



Алексей Жалов е роден през 1953 г. в София. Възпитаник е на Националната спортна академия „Васил Левски“. Работи 34 години в Българската федерация по пещерно дело (спелеология) – повечето от тях като заместник-председател. Отделно членува в пещерни клубове „Алеко“ и „Хеликтит“, София.

Той придобива многобройни спелеоложки специализации у нас и в чужбина, и се изявява като изтъкнат и желан преподавател, организатор и изследовател. Участвал и ръководил е множество национални и клубни експедиции у нас и на 3 континента, където е изследвал над 1000 пещери.

Автор е на 9 книги и на над 400 популярни и научни статии на тема „спелеология“ у нас и в чужбина. Инициира създаването и ръководи дълги години Балканския спелеоложки съюз. Член-основател е на Българското пещерно дружество. Заемал е и отговорна позиция в Европейската федерация по спелеология.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки