Дивечовите запаси в България се увеличават, засилени са проверките за спазването на ловното законодателство


Дивечовите запаси в България се увеличават, засилени са проверките за спазването на ловното законодателство
Снимка: ИАГ
04 Април 2024, Четвъртък


С въвеждането на електронно разрешително за лов държавата прави възможното да намали нарушенията

Автор: Десант

„Дивечът в България е национално богатство. Неговото опазване цели съхраняване на генофонда и видовото разнообразие, увеличаване и устойчиво развитие на дивечовите запаси, обогатяване на фауната и запазване на екологичното равновесие в природната среда. През последните години, благодарение на дейността и усилията на всички, ангажирани със стопанисването на дивеча, развитието на ловното стопанство у нас бележи трайни положителни тенденции“.

Това заяви инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) по време на пресконференция по повод откриването на Международната изложба „Природа, лов, риболов“ в Пловдив.

„Анализът на резултатите налага извода, че при едрия дивеч във всички ловностопански райони като цяло се формират дивечови популации, които постепенно нарастват. Получените резултати от таксацията при отделните видове дивеч сочат, че за 2023 г. общата численост на благородния елен е 38 444 бр., запасът от елен лопатар е 12 141, при сърната – 13 4976“ - коментира на брифинга зам. изпълнителният директор на ИАГ инж. Росен Райчев.

По думите му, Африканската чума по свинете рязко е намалила популацията на дива свиня, но вече се наблюдава плавното й възстановяване, като за изминалата година е регистриран ръст от 7%.

Увеличение на запаса има и при дребния дивеч – при заека, яребицата, фазана, посочи още той.

Присъстващите журналисти бяха запознати с контрола, който държавата упражнява за стопанисването на дивеча в държавните ловни стопанства, дивечовъдните участъци и ловностопанските райони на ловните дружини, както и с резултатите от проверките, които целогодишно се извършват за спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за неговото приложение.

С въвеждането на електронно разрешително за лов държавата прави възможното да намали нарушенията на ловното законодателство, отбеляза инж. Тошев.

През 2023 г. служители на Изпълнителна агенция по горите и нейните структури, съвместно с представители на държавните горски предприятия, Министерството на вътрешните работи и на ловните сдружения са извършили над 153 000 проверки. Проверени са повече от 142 000 ловци, близо 5 000 ловни дружини, 5 000 превозни средства.

Съставени са 176 акта за установени нарушения, с които са задържани 8 законни оръжия, 15 звуковъзпроизвеждащи устройства, нерегистрирани ловни трофеи, дивечово месо, както и убит дивеч или разпознаваеми части от него.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки