Учени намериха в „капсула на времето“ 117-годишно сухо мляко и го сравниха с днешното. Има ли разлика?


Учени намериха в „капсула на времето“ 117-годишно сухо мляко и го сравниха с днешното. Има ли разлика?
Фабриката, където през 1907 г. е произведено млякото. Снимка: Antarctic Heritage Trust, Christchurch, New Zealand, and Massey University, Palmerston North, New Zealand / CC BY
02 Април 2024, Вторник


То е донесено в Антарктида в началото на ХХ век, по време на Британската антарктическа експедиция на сър Ърнест Шекълтън

Автор: Десант

Изследователи отвориха антарктическа „капсула на времето“, в която намериха банка с пълномаслено  сухо мляко, донесено на ледения континент в началото на ХХ век, по време на Британската антарктическа експедиция на сър Ърнест Шекълтън. 

Както отбелязва EurekAlert, резултатите от изследванията му са показали, че независимо от напредъка в селектирането на крави и методите на земеделие, сходството на днешното мляко със 117-годишното са повече от различията помежду им. 

Образците, произведени през 1907 г., са се пазили замразени над един век и са намерени при провеждането на реставрационни работи в базовия лагер на Шекълтън в рамките на проект по възстановяване на антарктическото наследство. 

По думите на химика Скелте Дж. Анема, независимо от вековните различия между образците, ключовите съставки не са претърпели кардинални изменения. Дори и минералните компоненти в двете мостри се оказали приблизително еднакви. Само че в столетното мляко е установено наличието на повече желязо и олово. По всяка вероятност това се дължи на консервната кутия, в която е съхраняван продуктът.

Независимо от поразителното сходство, изследователите коментират, че съвременното сухо пълномаслено мляко се произвежда чрез друг метод, което оказва силно влияние на неговия външен вид и способност да се разтваря лесно във вода. 


В категории: Добри Вести , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки